Comisia Europeană, decizie de ultimă oră în cazul României! Cum vor fi afectate pensiile și salariile

Comisia Europeană, decizie de ultimă oră în cazul României! Cum vor fi afectate pensiile și salariile

Comisia Europeană a adoptat un raport privind România, care analizează în ce măsură țara respectă criteriul deficitului bugetar prevăzut de Tratatul UE, și a luat o decizie de ultimă oră în cazul României. Cum vor fi afectate pensiile și salariile?

Comisia Europeană, decizie de ultimă oră în cazul României

Din raportul realizat de Comisia Europeană privind România rezultă că țara nu respectă criteriul deficitului definit în tratat și că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este justificată, prin urmare. Etapa următoare este formularea de către Comitetul Economic și Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni.

Comisia Europeană, decizie de ultimă oră în cazul României! Cum vor fi afectate pensiile și salariile
Etapa următoare: formularea de către Comitetul Economic și Financiar a unui aviz cu privire la raport

Recent, BNR a avertizat că procedura de deficit excesiv ar putea avea impact asupra inflației și cursului valutar. Guvernanții transmit că ar putea fi deschisă procedura de deficit bugetar împotriva României, cel mai devreme în luna martie. Ministrul Finanțelor susține că pensiile și salariile nu vor fi afectate.

„Adoptarea de către România a unei strategii”

Explicații – Bugetul general consolidat (bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj) a terminat anul 2019 cu un deficit de 48,4 miliarde de lei ( 10,18 miliarde de euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ținta de 3% agreată cu Uniunea Europeană (UE). Țara nostră, prin tratatul de la Maastricht, și-a luat angajament în fața UE să respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB. În cazul depășirii acestui procent, Comisia Europeană poate declanșa procedura de deficit excesiv, în cazul României.

„Raportul urmăreşte adoptarea de către România a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimează că va duce la un deficit public ce depăşeşte valoarea de referinţă de 3 % prevăzută de tratat pentru anii 2019, 2020 şi 2021”, informează Comisia Europeană.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI