Coliva, rețeta tradițională 100% cum se prepară la Patriarhie. Ingrediente și sfaturi

de: Ionuț Vieru
03 01. 2021

Coliva, rețeta tradițională 100% cum se prepară la Patriarhie. Coliva tradițională din grâu este făcută cu multă nucă și este decorată pentru parastas sau pentru biserică. De asemenea, poate fi și un desert foarte gustos fără nici un strop de grăsime. Desigur, coliva nu este abordată neapărat ca și un desert ce se mănâncă regulat, ci este mai mult un dulce ritualic.

Există oameni ce refuză să mănânce colivă deoarece este asociată cu decesul unei persoane. Ei bine, ea se pregătește atât în amintirea celor dispăruți de lângă noi, cât și ca ofrandă pentru un sfânt. De obicei, în ziua dedicată acestuia în calendarul ortodox. Se mai pregătește și cu ocazia onomasticii cuiva.

Rețeta tradițională pentru colivă

Există mai multe rețete de colivă dar pentru cea tradițională vei avea nevoie de următoarele:

  • 300 g de arpacaș din grâu
  • jumătate de linguriță de sare
  • un litru de apă rece
  • 200 g de zahăr (poți înlocui cu alt îndulcitor după gust)
  • trei linguri de extract de vanilie
  • 100 g de nucă tăiată la cuțit
  • 150 g de nucă măcinată
  • opțional, 50 g de stafide înmuiate în 60 ml de rom
  • coajă de lămâie
  • pentru decor vei aveai nevoie de: 130 g de nucă măcinată fin, cacao, bomboane mărunte, miez de nucă

Mod de preparare – fierberea grâului

Conform tradiției pentru o coliva după rețeta tradițională, grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Dacă din orice motive nu respecți tradiția, îl poți spăla până ce apa rămâne limpede. Arpacașul de grâu este doar grâu decorticat. El fierbe mai repede ca grâul, care trebuie ținut la înmuiat în apă rece peste noapte. După ce este spălat bine, arpacașul este pus într-o cratiță ce are fundul mai gros. Este acoperit cu un litru de apă și pus la fiert la foc mediu.

După ce am observat că fierbe, se adaugă sare și se îndepărtează de două ori spuma ce s-a format la suprafață. Reducem focul la minim și acoperit cratița cu un capac. Din când în când, este indicat să mai amestecați, să nu prindă pe fund. Lăsăm arpacașul la fiert până când tot lichidul este absorbit. Acest lucru ar trebui să dureze cam 45 de minute.

Mod de preparare – prepararea compoziției

Se adaugă zahărul ce se topește rapid. Odată adăugat zahărul, compoziția devine mai fluidă. Se fierbe arpacașul alături de zahăr timp de 3 minute. În tot acest timp, compoziția se amestecă tot timpul. După cele 3 minute, se oprește focul, se pune capacul și se lasă arpacașul la răcit. Se lasă peste noapte la un loc răcoros pentru răcire.

Mode de preparare – adăugarea aromelor

Arpacașul fiert se pune într-un castron mare. Apoi, lămâia se spală bine și se rade direct în castron. Se adaugă nuca măcinată și nuca tăiată la cuțit. La sfârșit, se adaugă stafidele înmuiate cu tot cu rom și vanilia. Se amestecă foarte bine până când compoziția este foarte consistentă. Compoziția de colivă este gata. Din toate cantitățile de mai sus, veți obține aproximativ 2 kilograme de colivă.

Modelare și decor colivă, rețetă tradițională

Puteți modela coliva în ce formă doriți. De cele mai multe ori, se modelează în formă rotundă de tort. Pentru a face crucea, o puteți desena pe hârtie, apoi puteți decupa un șablon. Apoi, așezați șablonul deasupra colivei, aveți grijă să fie fix la mijloc. Se presară puțină cacao prin sită, apoi ridicați cu grijă șablonul.