Colaps financiar în România. Câte restaurante nu se vor mai redeschide niciodată
Pandemia de coronavirus a închis restaurantele de la noi din țară, pe perioada stărilor de urgență și de alertă. Iar unele dintre ele nu îndeplinesc încă normele corespunzătoare, pentru a-și putea începe activitatea. Care sunt restaurantele ce nu se vor mai redeschide deloc?
Colaps financiar în România. Câte restaurante nu se vor mai redeschide niciodată
În ultimele luni, afacerile cu restaurante, buisiness-ul de 15-17 miliarde de lei pe an, s-au redus la jumătate.
Pentru cei 400.000 de angajați de pe ștatele de plată, care au primit ajutor de la Guvern, patronii de hoteluri, restaurante și pensiuni fac eforturi pentru a-i ține.
„Și noi aproximăm că aproximativ 30% din operatori nu vor mai deschide niciodată, din păcate, această previziune se dovedește optimistă pentru că nu putem rezista. Nu am anticipat că vom intra la sfârșit de iulie-august fără restaurantele deschise într-o anumită măsură. Suntem singura țara din Europa, dar sigura, care are încă restaurantele la interior sub restricții”, a spus Dragoș Petrescu.
Ce restaurante nu se vor mai deschide niciodată
În jur de 30% din totalul celor 35,000 – 40,000 de restaurante, adică peste 10,000 de unități nu se vor mai redeschide niciodată, susține președintele patronatului industriei HoReCa, Dragoș Petrescu.
Ca urmare a restricțiilor impuse de coronavirus, un număr foarte mare de locații nu mai pot fi redeschise, la nivel național în industria restaurantelor. Industria restaurantelor pierde din punct de vedere financiar dar cea mai mare pierdere o suferă resursa umană calificată.
Impunerea noilor reguli
Regulile de distanțare socială presupun ca terasele să folosească aproximativ jumătate din capacitatea lor. O ală regulă care trebuie numaidecât respectată, este folosirea dezinfectantului.
Din cauza evoluției nesatisfăcătoare a infecțiilor cu coronavirus și a creșterii numărului de persoane infectate, Ministerul Economiei, a amânat măsurile impuse. Astfel, încă nu au ridicat măsurile conform cărora, restaurantele pot fi redeschise în interior.