Codul Rutier 2022, modificat din nou. Ce greșeală a existat în el timp de 20 de ani
O greșeală din Codul Rutier a trecut neobservată timp de 20 de ani. Parlamentarii au observat-o abia acum și au decis s-o corecteze. În tot acest timp, mulți șoferi au fost amendați pe nedrept.
Greșeala din Codul Rutier
Codul Rutier din România datează de acum 20 de ani, atunci când a fost adoptat prin OUG 195/2002. De atunci și până în prezent, de-a lungul timpul, a fost modificat de nenumărate ori, fie că vorbim despre adăugări sau abrogări de articole.
Timp de 20 de ani parlamentarii nu au observat o greșeală care se află în Codul Rutier încă de la început. Este vorba despre obligativitatea motocicliștilor de a avea trusă medicală, două triunghiuri reflectorizante și extinctor.
Majoritatea polițiștilor au ignorat această regulă în cazul motocicliștilor, fiind conștienți că aceștia nu au cum să aibă toate cele cerute în lege asupra lor. Pe de cealaltă parte, sunt alții care s-au legat de această lege și i-au amendat pe motocicliști.
Unul dintre cele mai recente cazuri de acest gen a avut loc în Cluj, atunci când un polițist a amendat un grup de motocicliști pe motiv că nu aveau extinctoare și triunghiuri reflectorizante. Întâmplarea a avut loc pe 12 mai.
„În ultimele zile a început să oprească motocicliști, eu fiind unul dintre abuzați, cerându-mi să prezint extintor (sic! – n.red.), 2 trunghiuri reflectorizante și trusă. Asta ca încăpățânare sau răzbunare, doar de dragul de a da amenzi pentru că nu a găsit neconformități sau alte abateri. Noi am fost opriți trei motocicliști, toți trei amendați pentru aberația respectivă”, a afirmat unul dintre cei sancționați de polițistul clujean.
Ce a declarat un parlamentar cu privire la această greșeală din Codul Rutier
După ce au aflat de acest caz, unii parlamentari din USR și PNL au depus un proiect de lege prin care conducătorii de mopede și motociclete vor fi exceptați de la această lege din motivul lipsei de spațiu pentru depozitarea trusei medicinale, celor două triunghiuri și extinctorului.
„Adesea ne întâlnim cu erori în legea română, erori care nu sunt făcute cu rea-credință, ci au rămas scrise negru pe alb de-a lungul anilor, până când o situație le aduce înapoi la suprafață (…) Într-un caz recent din județul Cluj, a fost mediatizat faptul că un anume echipaj de poliție folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentu motocliștii asupra cărora nu se putea reține o altă ilegalitate. Acest abuz a fost facilitat de o astfel de lege fără utilitate, dar încă în vigoare”, scrie senatorul USR Cristinel Gabriel Berea, cel care a redactat textul expunerii.
Citește și: Regula din Codul Rutier pe care nu o cunosc mulți șoferi români. Cine are prioritate în această situație?