Codul rutier 2020. S-a schimbat legea chiar noaptea trecută. Cine sunt cei vizați

În ședința de ieri a Guvernului, s-au dat , nu mai puțin, de 24 de Ordonanțe de Urgență și 31 de Hotărâri de Guvern, printre acestea și una legată de Codul Rutier pe anul 2020.

Codul rutier 2020. S-a schimbat legea chiar noaptea trecută

Este vorba de Hotărârea de Guvern privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2018/956 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 iunie 2018 privind monitorizarea și raportarea emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil al vehiculelor grele noi și a Regulamentului (UE) 2019/631 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 de stabilire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru autoturismele noi și pentru vehiculele utilitare ușoare noi și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 443/2009 și (UE) nr. 510/2011, dar și despre Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Respectiva hotărâre se referă la mijloacele de transport electrice, cunoscute și sub denumirea de trotinete electrice.

Ce se întâmplă cu trotinetele electrice

Noile reglementări cu privire la circulația trotinetelor electrice spun că viteza maximă este de 25 km/h, iar circulaţia pe trotuare este interzisă.  Până în acest moment, legislația prevedea ca pentru vehiculele care circulă cu o viteză mai mare de 24 km/h, conducătorul trebuie să aibă 18 ani și să dețină un permis de conducere. în plus, cu trotineta electrică nu se poate circula, conform normelor actuale, nici pe trotuar, ci doar pe carosabil, astfel că ar fi necesară înmatricularea vehiculului. Firmele care comercializează sau închiriază astfel de vehicule au găsit, momentan, „o portiță” în lege și au prevăzut trotinetele electrice cu o viteză maximă la 24 de km/h, adică cu o unitate sub cea care transformă trotinetele electrice în mopede, deși constructiv pot depăși ușor această viteză.

Codul rutier 2020. S-a schimbat legea chiar noaptea trecută. Ce se întâmplă cu trotinetele electrice
Codul rutier 2020. S-a schimbat legea chiar noaptea trecută. Ce se întâmplă cu trotinetele electrice

Conform noilor modificări, dacă ne uităm în lege, punctul al Ordonaței de Urgență nr. 195/2002, actuala guvernare a adăugat, după cum urmează:

”10. bicicletă – vehiculul prevăzut cu douăroți, propulsat prin forța musculară, cu ajutorul pedalelor ori manivelelor. Este asimilat bicicletei vehiculul cu pedale cu pedalare asistată echipat cu un motor electric auxiliar cu puterea nominală continuă mai mică sau egală cu 250 W, a cărui asistare este întreruptă atunci când ciclistul încetează să pedaleze sau este redusă progresiv pe măsură ce viteza vehiculului crește, fiind întreruptă complet înainte ca viteza vehiculului să atingă 25 km/h.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI