Cod Rutier 2023. Cum poți afla online istoricul sancțiunilor rutiere. Proiectul a fost adoptat azi în Senat

de: Ștefan R. Apostol
12 12. 2022

Conform legislației rutiere, cel puțin până de curând, istoricul amenzilor putea fi verificat doar la cerere. Dar, conform senatorilor USR și UDMR, prin proiectul adoptat azi în Senat, acest lucru se modifică. Dacă noul amendament va intra în Codul Rutier 2023, fiecare șofer va putea afla online istoricul sancțiunilor rutiere.

Cod Rutier 2023. Proiectul adoptat azi în Senat

În Codul Rutier, valabil inclusiv pentru anul 2022, există o reglementare referitoare la istoricul amenzilor. Conform legislației, certificatele privind istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice, se elibera numai la cerere. Documentul trebuia depus la sediul serviciului poliției rutiere din judetul care are în evidență conducătorul auto. Depunerea se face în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Conform justificării depuse de semnatarii proiectului:

Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condițiile în care, potrivit legislației rutiere, la cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul.”, se arată în proiectul adoptat azi în Senat.

Proiectul adoptat azi a fost depus de un grup de senatori USR și UDMR, iar după vot proiectul a fost trimis către Camera Deputaților, forul decizional pe astfel de acte legislative. În ședința de lucru de azi, proiectul adoptat azi în Senat a trecut cu 110 voturi și o singură abținere.

Șoferii vor putea verifica online istoricul sancțiunilor rutiere

Conform proiectului adoptat azi în Senat, și dacă este aprobat și de Camera Deputaților, șoferii vor putea să-și verifice în timp real istoricul sancțiunilor rutiere. Cu alte cuvinte, se va trece la digitalizarea acestui istoric, iar pe viitor se va putea accesa mult mai rapid:

„Poliţia Romana va asigura accesul direct al titularilor permiselor de conducere la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidenta permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie.

Dreptul de acces ta istoricul sancţiunilor al titularilor permiselor de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat online.”, se mai arată în proiectul adoptat azi în Senat.

Conform grupului de senatori care depuneau în Senat proiectul, pe 20 septembrie 2022, impactul bugetar perntru digitalizarea istoricului sancțiunilor rutiere, nu există. De fapt, dacă ar fi să ne luăm după acest aspect, Poliția Rutieră ar avea deja infrastructura necesară pentru a pune în aplicare viitoarele prevederi ale acestui cadru legislativ. Rămâne de urmărit ce se va întâmpla în ședința de lucru din Camera Deputaților, și dacă amendamentul va intra în Codul Rutier 2023.