Cod Rutier 2021. Greșeala pe care șoferii o fac când își pun cauciucurile de iarnă. Așa riscă să ia amendă
Cod Rutier 2021. Care este greșeala pe care șoferii o fac când își pun cauciucurile de iarnă și pentru care aceștia riscă să fie amendați, vedeți în articolul de mai jos.
Cum pot fi amendați șoferii chiar și atunci când au cauciucuri de iarnă. Ce arată Codul Rutier
Mulți șoferi ignoră anumite prevederi al Codului Rutier 2021 și cred că este suficient doa să aibă cauciucuri de iarnă, pentru a scăpa de amenda polițiștilor de la rutieră. Însă lucruriol enu stau deloc așa, iar dovadă stau amenzile de sute și mii de lei încasate de șoferii care au trecut cu vederea aceste lucruri importante.
Astfel, Codul Rutier arată destul de clar contextul în care polițistul de la Rutieră poate reține talonul mașinii și poate aplica chiar și o amendă de 725 lei, chiar mașina are în dotare cauciucuri de iarnă.
Uzura peste limita legală a anvelopelor atrage sancțiuni dure
Șoferul poate fi sancționat ca mai sus în cazul oricăror cauciucuri, fie ele de vară, iarnă sau all-season, dacă uzura acestora este peste limita legală. Limita de uzură a anvelopelor în Europa este aceiași ca și în Asia și America de Nord, respectiv limita de 2/32 INCI, mai exact 1,6 milimetri.
În plus, Autoritatea mondială Federală pentru Standarde de Siguranță a Automobilelor (FMVSS) i-a obligat pe producătorii de caucicuri să incorporeze în anvelopele lor vândute în SUA și Europa așa numiții ”martori de uzură”.
Câți martori de uzură există pe anvelopă
Aceștia sunt în număr de minim 6 și sunt de fapt niște bare de cauciuc, poziționate între blocurile profilului de pe anvelopă. Martorii de uzură au, la toate anvelopele existente pe piață, o înălțime de 1,6 mm.
Dincolo de martorii de uzură, potrivit reglementărilor Codului Rutier, cauciucurile de iarnă trebuie să fie conforme cu legislația la nivel mondial.
Cât este amenda pentru circulația pe drumuri de iarnă cu cauciucuri neadecvate
De asemenea, cauciucurile de iarnă se pot identifica cel mai simplu prin prezența pe laterale a literelor M și S, sub forma M+S, M.S. sau M&S. Litera M vine de la ”MUD” (nămol, noroi, mâl) și litera S M care provin de la ”SNOW” (zapadă).
Astfel, cei care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei cu cauciucuri neadecvate sunt sancționați cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, între 9 și 20 puncte amendă, adică între 1.305 și 2.900 lei.
Clasele de sancţiuni sunt:
– clasa I: 2/3 puncte-amendă;
– clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
– clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
– clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
– clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
În plus, aceşti șoferi riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii. Dacă se întâmplă asta vor primi o dovadă înlocuitoare a actului original, însă care nu va avea drept de circulaţie.