Cod Rutier 2021. Cum se circulă corect în sensul giratoriu. Ce amendă iei dacă gafezi VIDEO

de: Alexandra Chivu
08 03. 2021

Încadrarea și circulația într-un sens giratoriu clasic, cu patru ieșiri, reprezintă o strângere de inimă pentru mulți șoferi, dar și cea mai întâlnită greșeală din viața unui conducător auto. Codul Rutier arată ce trebuie să ai în vedere, cum se circulă corect și ce amendă iei dacă nu te conformezi.

Cod Rutier 2021: intersecția cu sens giratoriu. Cum se circulă corect și ce amendă iei dacă nu te conformezi reglementărilor

Se numește intersecție cu sens giratoriu intersecția care are în mijloc un rondou, monument sau marcaj rotund de spațiu interzis și indicatorul intersecției cu sens giratoriu montat pe fiecare drum care pătrunde în intersecție. Intersecțiile cu sens giratoriu sunt intersecții dirijate, unde datorită formei specifice se respectă următoarele obligații suplimentare.

Se ocolește centrul ei prin dreapta, în sensul arătat de pe indicatorul intersecție cu sens giratoriu. Vehiculele care vor circula pe prima stradă sau arteră la dreapta se vor angaja cât mai aproape de marginea din dreapta a intersecției. Vehiculele care nu circulă astfel, vor merge pe lângă insulă sau rondou, până în momentul părăsirii intersecției, cu respectarea reglementărilor privitoare la semnalizarea schimbării poziției de mers a vehiculelor.

Oprirea, staționarea și mersul înapoi sunt interzise aici. Întoarcerea este nepermisă numai dacă pentru executare se folosesc înainte și înapoi, dar este permisă prin ocolirea insulei. În intersecțiile cu sens giratoriu semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de celelalte care urmează să pătrundă în intersecție. Conducătorii auto care doresc să intre într-o intersecție cu sens giratoriu se vor angaja pe benzile de circulație în funcție de direcția de deplasare după cum urmează:

  • cei care vor să circule pe prima arteră la dreapta se vor angaja pe banda de lângă bordură sau acostament;
  • cei care vor să meargă înainte pot merge pe oricare dintre benzi;
  • cei care vor la stânga sau să întoarcă se vor angaja pe banda de lângă axa drumului.

Explicațiile polițistului Marian Godină 

„Am primit zeci de mesaje cu fotografia asta, aşa că răspund, mai ales că e una dintre situaţiile des întâlnite la «Tamponări» şi nu de puţine ori, cel vinovat se consideră nevinovat iar cel nevinovat se consideră vinovat. Cel care schimbă direcţia de mers trebuie să se asigure.

În cazul unei tamponări, dacă nu se va încheia un formular de constatare amiabilă, conducătorul autoturismului portocaliu va fi sancţionat conform articolului 54 alin. 1 din OUG 195/02R, cu amendă de la 4 la 5 puncte amendă şi cu 3 puncte de penalizare. Cu toate astea, eu personal nu aş proceda ca şoferul autoturismului verde, deşi manevra e legală. Între noi fie vorba…nici măcar nu mi-aş cumpăra maşină verde”, a spus omul legii.