Cod Rutier 2021. Ce se întâmplă cu amenzile din ianuarie. Veste importantă pentru toți șoferii
Preşedintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu a declarat că premierul Florin Cîțu a fost de acord cu înghețarea punctului de amendă la 145 de lei pentru anul 2021.
Ce se întâmplă cu amenzile din ianuarie
În contextul în care salariul minim pe economie crește de la 1 ianuarie 2021, ar fi trebuit să crească și amenzile de circulație, deoarece punctul de amendă este calculat în funcție de salariul minim. Însă, și anul acesta, punctul de amendă a fost înghețat, după discuțiile dintre Guvern, patronate și sindicate.
„Al doilea lucru pe care l-am discutat și stabilit a fost înghețarea punctului de amendă la 145 de lei, lucru foarte important, pentru că punctul de amendă se leagă de salariul minim.
A fost o ordonanță de urgenţă anul trecut în ianuarie care a înghețat punctul de amendă la 145 de lei, deci legat de vechiul salariu minim pe economie, și acest lucru se menține și pentru anul viitor”, a menționat președintele CNIPMMR, citat de Agepres.
Guvernul vrea să crească salariul minim brut
Luni, conducerea Guvernului și liderii patronatelor și sindicatelor s-au întâlnit la sediul Guvernului în cadrul Consiliului Național Tripartit. La întâlnire s-a discutat despre nivelul până la care să crească salariul minim brut pe economie pentru 2021.
”La nivelul Guvernului vom decide creșterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ține cont de argumentele reprezentanților sindicatelor, ai patronatelor, precum și de contextul economic și social.
Ne dorim să asigurăm o viață mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă și să protejăm inițiativa antreprenorială”, a declarat premierul Florin Cîțu în urma consultărilor.
Executivul are în vedere creșterea salariului minim brut
La întâlnirea de luni, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a prezentat trei scenarii referitoare la evoluția acestui indicator salarial în 2021, rezultate ca urmare a consultărilor autorităților guvernamentale cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, transmite Guvernul.
Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul viitor cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.
Acest nivel a fost stabilit după ce reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei, iar liderii patronatelor au cerut înghețarea salariului minim pe economie la nivelul la care se află, măcar pentru primele luni din 2021, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice.