Cod Rutier 2021. Când îți poți lua amendă pentru claxonat, de fapt. Faci greșeala asta zilnic

de: Ana Chivu
18 05. 2021

Conducătorii auto trebuie să fie mai atenți! Șoferii își pot lua amendă pentru claxonat în anumite scenarii. Care sunt condițiile pentru acest obicei pe care mulți îl au? Ce greșeală fac unii șoferi zilnic?

Cod Rutier 2021: detalii despre abuzul claxonului. Îți poți lua amendă!

Traficul înseamnă gălăgie, limbaj nepotrivit, stres, nervi și timp pierdut pe carosabil alături de alți zeci de conducători auto. Dacă în cazul celor mai mulți factori nu se poate face nimic, lucrurile se schimbă în dreptul claxonului.

Unii din șoferi îl folosesc abuzit, motiv pentru care pot fi pedepsiți de polițiștii rutieri. Mijlocul de avertizare sonoră este definit în legislația rutieră, dar a ajuns în majoritatea cazurilor să fie folosit drept o modalitate de a-i pedepsi pe ceilalți participanți la trafic atunci când există inconveniente de orice fel.

Cu toate astea, puțini sunt cei care știu că folosirea abuzivă a sa poate fi amendată de oamenii legii. Regulamentul Codului rutier impune două reguli pentru conducătorii auto atunci când vine vorba despre folosirea corectă a claxonului.

Concret, avertizarea menționată trebuie folosită de la o distanță de minimum 25 de metri. Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, scrie în regulament. Șoferilor le mai este interzis și să folosească în mod abuziv claxonul, arată articolul 148 din Regulament.

Regulament privind circulația pe drumurile publice

  • Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 876 din 26 octombrie 2006

-să lase liber în timpul mersului volanul, ghidonul sau maneta de comandă, să oprească motorul ori să decupleze transmisia în timpul mersului;
-să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră;
-să circule cu autovehiculul cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a avea montate pe roti lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate, în perioadele și pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului;
– să circule având montate pe autovehicul anvelope cu alte dimensiuni ori caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori care prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita admisă;
-să conducă un autovehicul care emană noxe peste limita legala admisă ori al cărui zgomot în mers sau staționare depășește pragul fonic prevăzut de lege ori care are montat pe sistemul de evacuare a gazelor dispozitive neomologate; (Sursa: legislație.just.ro)