Cod Rutier 2021. Atenție, șoferi! Amenzi de la 580 de lei pentru această greșeală. S-a schimbat legea

de: Stan Nicu
06 11. 2020

Atenție, șoferi, întrucât de dau amenzi substanțiale pentru o greșeală pe care mulți o consideră banală. Șoferii care sunt prinși în trafic cu tobele modificate la mașină riscă amenzi de 580 de lei, la fel și conducătorii de motociclete. Motocicletele sau masinile cu tobe modificate depășesc nivelul legal al decibelilor.

Cod Rutier. Cât este amenda pentru mașinile și motocicletele care au tobele modificate

Șoferii și conducătorii de motociclete care au modificate tobele vehiculelor astfel încât să fie mai zgomotoase sunt pedepsite drastic de poliția Rutieră. Potrivit Codului Rutier 2021, autovehiculele sau motocicletele cu esapamente care depășesc nivelul legal al decibelilor sunt sancționați cu 580 de lei amendă.

Astfel, Codul Rutier 2021 interzice conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier ce emana noxe maimare decât prevede limita legala  sau al cărui zgomot în mers sau staționare depășește pragul fonic prevăzut de lege. În plus, este interzisă conducerea unui autovehicul care are montat pe sistemul de evacuare a gazelor dispozitive neomologate.

Politia rutiera este cu ochii pe vehiculele ale caror tobe de esapament au fost modificate

Cauciucurile, un alt motiv de amendă

Totodată, șoferii care își modifică sistemul de evacuare, trebuie să știe că este interzisă și montarea de anvelope cu alte dimensiuni ori caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Normal, este interzisă și folosirea cauciucurilor ce prezintă tăieturi sau alte defecte ale cordului sau sunt uzate peste limită

De asemenea, șoferii trebuie să mai cunoască faptul că este interzisă  și aplicarea foliilor sau tratamentelor chimice pe dispozitivele de luminare ori semnalizare luminoasa si care poate diminua eficacitatea lor.

Cum poți fi amendat din cauza plăcuțelor de înmatriculare

Codul rutier mai adaugă faptul că este interzisă și aplicarea acestor tratamente pe plăcuțele de înmatriculare al autoturismului, dacă acestea împiedică citirea acestuia.

Șoferii care aplică astfel de modificări mașinilor lor, trebuie să știe că acest lucru constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevazută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 sau 5 puncte. Amenda va oscila între 580 și 725 lei.

Amenzi pentru tractoare

Aceleași amenzi le sunt aplicate și celor care conduc autovehicule sau tractoare agricole ori forestiere, care au montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriclare sau de înregistrare, ori sunt uzate peste limita legală.

Șoferii nu trebuie să uite nici de telefon. Folosirea telefonului atunci când te afli la volan și nu ai un suport auto, atunci trebuie să știi ca folosirea unui telefon mobil sau a oricărui alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, se sancționează cu amendă prevazută în clasa a II-a de sancțiuni a Codului rutier.

Cât este amenda pentru folosirea telefonului la volan

Amenda oscilează între 580 si 725 lei, dar în acest caz șoferul se va alege și cu carnetul de conducere suspendat pentru 30 de zile, după cum prevede legea.