Cod rutier 2021. Amenda pe care o primesc șoferii pentru această greșeală banală. Sigur nu știai asta

Cod rutier 2021. Amenda pe care o primesc șoferii pentru această greșeală banală. Sigur nu știai asta
Ce amenda poti primi pentru aceasta greseala

Cod Rutier 2021. Poliția Română a transmis pe pagina de Facebook în vederea unui condus regulamantar al participanților la trafic. Astfel, Poliția Română a expus în atenția șoferilor o nouă situație.

Cod rutier 2021. Amenda pe care o primesc șoferii pentru această greșeală banală

”„Nu văd rostul flash-urilor pe autostradă ale celor care vin din spate??”
O luăm pe rând:
1. Utilizarea incorectă a luminilor de drum se sancționează.
2. Pe autostrada cu două benzi, trebuie să circuli pe prima bandă. A doua bandă este doar pentru depășiri, după care se revine pe prima bandă.
3. Nu purta de grijă celui care face asta, probabil se grăbește să ajungă la noi (puțin mai în față, pe dreapta).
Conduceți prudent! Conduceți regulamentar!”, este mesajul postat de Poliția Română pa pagina de Facebook.

De altfel, știați oare că folosirea incorectă a luminilor de drum față de autovehiculul care circulă în fața sa, în aceeași direcție de mers, este sancționată cu amendă? Astfel, folosirea incorectă a luminilor de drum faţă de autovehiculul care circulă în faţa sa, în aceeaşi direcţie de mers se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni,  de la 2 la 3 puncte-amendă, adică de la  290 lei- 435 lei + 2 puncte de penalizare. Cadrul legislaativ este: art. 99, alin (2) și Art 108, alin. (1), lit. a, pct. 9 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Cod rutier 2021, amendă dacă nu ai mașina curată

În perioadele de toamnă, dar mai ales iarna, este inevitabil ca autoturismul să mai aibă și noroi, mâzgă și alte cele. De altfel, este imposibil să nu fi văzut, măcar odată mașini foarte murdare, iar de multe ori nici numărul de înmatriculare nu se mai distinge. Noul cod rutier 2021, menține penalizările în acest caz. Este vorba de OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care spune:

”Constituie contravenție conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare.”, se anunță în OUG.

Potrivit noului cod rutier 2021, amenzile nu sunt chiar mici. Pentru mașina nespălată poți primi o amendă prevăzută in clasa I de sancţiuni, de la 2 la 3 puncte-amendă, respectiv de la 140 lei – 210 lei. Așadar, are grijă ca, înainte de a pleca la drum, să îți cureți bine mașina sau să o duci la o spălătorie auto, pentru a scăpa de pericolul amenzii.

Categorii de amenzi în 2021

clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă)
clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă)
clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă)
clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă)
clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI