Cod Rutier 2020. Puțini șoferi știu că e interzis să transporte așa ceva în mașină. Amenzi uriașe

de: Năstase Mirabela
17 02. 2020

Pe lângă copii mici, șoferii nu au voie să conducă mașina transportând animale de companie pe locurile din față. Amenzile sunt de-a dreptul usturătoare pentru cei care încalcă legea.

Cod Rutier 2020

Conform prevederilor legilației rutiere, șoferii au interzis să transporte, pe locurile din față, atât copii mici, cât și animale, indiferent dacă sunt de companie sau nu. Codul rutier prevede această interdicție, iar actul normativ prevede, de asemenea, o amendă usturătoare pentru cei care încalcă legea.

Astfel că, șoferii care transportă animale pe locurile din față, riscă sancțiuni cu o amendă din clasa a IV-a, mai exact, între nouă și 20 de puncte amendă. La acest moment, punctul de amendă este plafonat la valoarea de 145 de lei, valoare ce trebuia să fie valabilă până la finalul anului 2017. În mod normal, punctul de amendă ar fi crescut de la 1 ianuarie 2018, la valoarea de 190 de lei, însă Guvernul a stabilit plafonarea la 145 de lei pentru anul curent. Dacă ne raportăm la cele între 9 și 20 de puncte amendă, sumele sunt cuprinse astfel, pentru cei care transportă animale pe scaunul din față al mașinii, între 1305 și 2900 de lei.

Se schimbă Codul Rutier din iulie 2020

Codul rutier va mai suferi modificări din iulie 2020. Conform Ordonanței de urgență nr. 13/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, s-au mai produs câteva schimbări de care orice participant la trafic, în calitate de șofer trebuie să țină cont. Astfel că, pentru 90 de zile se suspendă permisul pentru 90 de zile în urma următoarelor infracțiuni:

  • conducerea sub influența alcoolului, dacă fapta nu constituie infracțiune;
    conducerea vehiculului cu probleme la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;
    neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată dacă barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau dacă semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt active;
    depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv.