Cod Rutier 2020. Ce riști dacă lași o persoană care a consumat alcool să îți conducă mașina

de: Alexandra Chivu
31 05. 2020

Cod Rutier 2020: ce riști dacă lași o persoană care a consumat alcool să îți conducă mașina. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit recent termenii situației.

Cod Rutier 2020: ce riști dacă lași o persoană care a consumat alcool să îți conducă mașina

Înalta Curtea de Casație și Justiție a hotărât că, pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane care a consumat alcool, deținătorul automobilului trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool. Persoana căreia i-a fost dată mașina trebuie să fi avut ”o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”.

Așadar, deținătorul unei mașini care o încredințează unei persoane despre care nu a știut că a consumat alcool nu va răspunde penal. Același lucru se va întâmpla și dacă persoana respectivă are sub 0,80g/l alcool pur în sânge.

Codul Penal

Potrivit Codului Penal, este considerată infracțiune fapta unei persoane „care încredințează un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află sub influența alcoolului”. Textul de lege este, însă, neclar, căci nu există un nivel minim al gradului de alcoolemie pe care persoana căreia i-a fost încredințată mașina pentru a fi condusă pe drumurile publice trebuie să-l aibă.

ÎCCJ a arătat că o altă faptă, anume cea de conducere a unui autoturism sub influența alcoolului, prevede nivelul minim de alcoolemie de peste 0,80g/l, pentru a atrage incidența legii penale. În această situație, judecătorii nu ar fi justificat un regim mai aspru în privința încredințării, spre deosebire de fapta prevăzută anterior, unde nivelul minim de alcoolemie este necesar.

În cât timp iese alcoolul din organism

Unul dintre cei mai importanți factori în stabilirea perioadei necesare corpului să elimine alcoolul este greutatea. Dacă un bărbat cu 80 de kilograme bea o bere (500 ml, cu 5% alcool) într-o jumătate de oră, alcoolul va fi eliminat complet din organism, de trei ori mai greu decât atunci când o bere se bea în aproximativ o oră. Timpul necesar unui astfel de proces ar fi undeva la 2 ore, triplându-se, dacă berea este consumată doar în 30 de minute.

Dacă o femeie cu 60 de kilograme bea o bere într-o oră, are nevoie de circa două ore și 20 de minute ca alcoolemia să revină la zero. Dacă berea se consumă mai rapid, în aproximativ 30 de minute, timpul necesar este de 7 ore.