Cod Rutier 2020. Când avem voie să circulăm cu mașina pe linia de tramvai

de: Madalina Moraru
07 01. 2020

Șoferii trebuie să fie cu mare băgare de seamă când vine vorba de circulatul cu mașina pe linia de tramvai. Diversele episoade din trafic în care nu este respectată această regulă pot aduce cu sine contravenții rutiere serioase. Toți conducătorii de mașini trebuie să știe când au voie să aplice o asemenea manevră și când ar fi mai bine să nu se încumete să o facă.

Cod Rutier 2020. Când avem voie să circulăm cu mașina pe linia de tramvai

În primele zile din 2020 a existat chiar un episod de acest tip, în care un șofer de BMW nu a lăsat calea liberă tramvaiului și s-a tachinat cu vatmanul chiar pe linia pe care circulă, în zona Pieței Chirigiu, din Capitală. Din acest motiv, imaginile ajunse în mediul online au devenit virale, iar mulți l-au criticat pe șoferul respectiv. Există însă anumite condiții în care este permisă circularea pe linia de tramvai.

Șoferii pot doar în anumite condiții să circule pe linia de tramvai

În mod obișnuit, orice conducător de autovehicul are obligația să lase liberă calea tramvaiului, mai ales la apropierea acestuia. Circulația mașinilor în acest fel este absolut legală, dacă se întrunesc câteva condiții esențiale. Spre exemplu, șoferii pot opta pentru această manevră dacă situația o dictează și dacă bulevardul pe care se află are maximum două benzi de circulație pe sens. De asemenea, pe arterele cu una sau două benzi pe sens, șoferii pot să circule pe linia de tramvai, câtă vreme nu vor perturba mersul mijloacelor de transport în comun și refugiile pentru acestea, special amenajate.

În cazul în care este vorba despre un bulevard cu trei benzi de circulație, dar prima este ocupată de mașini parcate, se consideră că șoferii nu pot pătrunde pe șinele tramvaiului. Asta deoarece autoturismele care ocupă prima bandă de mers sunt considerate a fi parcate neregulamentar, în asemenea situații. Astfel că, toți șoferii acelor mașini vor fi sancționați.

„Se consideră oprire/staționare neregulamentară și atunci posesorul autoturismului va primi o sancțiune contravențională. Se fotografiază, se filmează mașina, unele primesc fluturași în geam, altele – prin filmare sau fotografiere – primesc la domiciliu, după identificare, sancțiunea contraventională, procesul verbal în plic, nu trebuie să fie neapărat oprit de către agentul de poliție rutieră sau agent de poliție locală”, susținea Ovidiu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, în trecut, potrivit Mediafax.