Cod Rutier 2020. Bolile care lasă șoferii români fără permis. Atenție mare!

de: Gabriel Esanu
21 11. 2020

Noul cod rutier face precizări clare în legătură cu afecţiunile care pot duce la anularea permisului de conducere. Sunt foarte multe boli din cauza cărora şi cei mai siguri şoferi pot rămâne fără posibilitatea de a mai avea carnet. Pe lângă apneea de somn, care afectează destul de multe persoane, mai pot apărea şi probleme de vedere, handicap locomotor, afecţiuni cardiovasculare, sau afecţiuni neurologice.

Probleme cu vederea 

Permisele de conducere nu pot fi obţinute sau reînnoite de către persoanele care au probleme cu vederea. De asemenea, nu au dreptul de a conduce nici cei care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care prezintă tulburare a vederii.

Afecţiunile din cauza căreia poate fi anulat permisul de conducere. Mulţi români suferă de aceste boli

De asemenea, după pierderea temporară a vederii există o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După aceste luni, conducerea se permite numai în urma unui aviz favorabil din partea medicilor oftalmologi, potrivit dcbusiness..

Handicap locomotor 

Permisele auto nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidaţii ori conducătorii auto care prezintă afecţiuni ale aparatului locomotor. Totuşi, în anumite condiţii, şi persoanele cu handicap fizic pot avea dreptul să conducă un autoturism. Astfel, este nevoie de avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.

Afecţiuni cardiovasculare 

Permisul nu poate fi obţinut sau reînnoit de către persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac ori angină pectorală de repaus sau emoţie. De asemenea, şi cei care suferă de tensiune arterială anormală pot să nu aibă dreptul de a conduce, iar cei care poartă stimulator cardiac, precum şi cei cu antecedente de infarct miocardic, pot avea permis numai cu avizul medicului şi cu condiţia de a evalua verificări medicale periodice.

Diabetul zaharat 

Nu se emit sau reînnoiesc permisele de conducere nici pentru şoferii cu episoade repetate de hipoglicemie acută. Cei care suferă de diabet zaharat şi fac tratament medicamentos pot avea permis numai pe baza unui aviz medical autorizat şi pe baza unor controale medicale periodice (cel puţin o dată la cinci ani).

Afecţiuni neurologice 

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecţiuni neurologice grave, precum epilepsia.

Epilepsia

Crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conștiență constituie un pericol real si grav pentru siguranța rutieră dacă apar la o persoană în timp ce conduce un automobil.

Tulburări mintale

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile acelor conducători auto care prezintă următoarele afecțiuni:

a) probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburări grave ale capacitații de judecată, comportament ori adaptabilitate.

b) retard psihic sever;

c) tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale;

Afecțiuni renale

Pentru candidatii si conducatorii auto din aceasta grupa, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficienta renala grava, numai pe baza unui aviz medical autorizat si cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.