Cod Rutier 2020. Amenzi mari în trafic: care este, de fapt, legea pentru pasageri
Potrivit Codului Rutieri, purtarea centurii de siguranță pentru pasagerii din spate este obligatorie. Cei care nu se conformează, riscă amenzi mari de la Poliția Rutieră.
Cod Rutier 2020: amenzi în trafic – legea pentru pasageri
Deși în trecut purtarea centurii de siguranța era obligatorie doar pentru pasagerii din față, situația s-a schimbat în august 2019, când a intrat în vigoare legea care sancționează pasagerii dintr-o mașină, dacă aceștia nu poartă centură de siguranță. Conducătorul are angajamentul de a-i informa pe pasageri despre purtarea centurii de siguranță și dacă nu facee acest lucru, ar putea suporta chiar el consecințele.
- Purtarea centurii de siguranță reduce decesul în rândul pasagerilor din față cu până la 50%, în timp ce pentru ocupanții din spate este redus riscul de vătămare cu până la 75%.
- În cazul în care mașina se rostogolește, șansele ca pasagerii care poartă centură să supraviețuiască cresc cu 45% față de cei care nu o poartă.
- Pasagerii care poartă centură au șanse mai mari să rămână conștienți în urma impactului.
Potrivit ordonanței de urgență nr. 195/2002 dată de Guvern cu privire la circulația pe drumurile publice, se sancționează cu amendă în clasa I de sancțiuni nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul și pasagerilor de a purta centura de siguranță în timpul deplasării pe drumurile publice.
Centura de siguranță crește șansele de supraviețuire în cazul unui accident
Sistemul de siguranță a fost creat de inginerul suedez Nils Bohlin și a fost adoptat pentru prima dată de firma de autoturisme Volvo, care mai apoi a împărtășit invenția și cu firmele competitoare. Potrivit unul studiu realizat la nivel european, neutilizarea centurii de siguranță este cea de-a doua cauză de deces în accidentele rutiere, după viteza excesivă și înaintea condusului în stare de ebrietate.