Cod Rutier 2019: Șoferii riscă amenzi și suspendarea permisului, dacă folosesc aceste dispozitive la volan

Cod Rutier 2019: Șoferii riscă amenzi și suspendarea permisului, dacă folosesc aceste dispozitive la volan
Cod Rutier 2019: Șoferii riscă amenzi și suspendarea permisului

Codul rutier a fost modificat de mai multe ori în ultima vreme. Ultima dintre ultimele modificări prevede amenzi usturătoare și suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care folosesc telefonul mobil la volan. Sancțiunile se aplică pentru orice dispozitiv folosit în timpul condusului.

La începutul anului, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care prevede 9-20 puncte-amendă şi 6 puncte de penalizare pentru cei care folosesc telefonul în timp ce conduc, fie că poartă o convorbire, scriu mesaje sau fac live pe Facebook.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete). Sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere (ex. biciclişti)”, anunța MAI în luna ianuarie.

Proiectul de lege a ajuns ulterior în Comisia pentru Transporturi din Camera Deputaților și mai prevedea și ridicarea limitei de viteză la 150 km/h pe autostradă.

Cod Rutier 2019: amenzi de până la 2.900 de lei pentru utilizarea telefonului la volan

„Cauza principală a accidentelor rutiere este distragerea atenției în urma utilizării necorespunzătoare a telefoanelor celulare și a altor dispozitive electronice la volan. O înăsprire a legii care permite retragerea permisului de condicere încă de la prima abatere, răspunde necesității combaterii acestui comportament periculos”, a declarat șeful Poliției Rutiere în cadrul dezbaterii din Camera Deputaților.

Astfel, noul cod rutier din 2019 prevede că cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc riscă să rămână fără permis de conducere timp de o lună și pot fi sancționați cu 9-20 de puncte, urmând să plătească o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Un alt articol din noul cod rutier prevede că șoferii care au fost depistați la controlul medical cu o afecțiune incompatibilă cu condusul nu vor mai avea dreptul să dețină permis de conducere.