Cod Rutier 2019 | Radarele ascunse, în afara legii. Șoferii nu mai pot fi sancționați în baza lor

Cod Rutier 2019 | Radarele ascunse, în afara legii. Șoferii nu mai pot fi sancționați în baza lor

O lege adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, scoate în afara legii radarele ascunse. Șoferii prinși de radarele „pitite” nu vor mai fi sancționați.

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, o lege care interzice amplasarea aparatelor radar în locuri ascunse pe drumurile publice. Dacă radarele nu pot fi vizibile, atunci șoferii înregistrați de aceste aparate nu vor mai putea fi sancționați.

Legea a trecut cu 186 voturi „pentru” şi 21 „împotrivă” și va fi trimisă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Proiectul de lege a fost inițiat pentru a corect anumite articole declarate neconstituționale.

Cod Rutier 2019: ce a decis CCR în cazul radarelor ascunse

Deputaţii au votat Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Această lege a fost reexaminată după o decizie a Curții Constituționale din noiembrie 2018.

În trecut, proiectul de lege a fost atacat la CCR, iar noua lege adoptată acum de Camera Deputaților a corectat prevederil care au fost declarate neconstituționale.

În forma finală adoptată de deputați, poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive. Prevederile din noua lege au fost explicate de deputatul Florin Roman, inițiatorul actului normativ.

„O altă prevedere este cea referitoare la constatarea contravenţiilor în sensul ca nu poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenţie. O noutate este şi faptul că se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staţionate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse în curbe sau tufişuri, după diferite obstacole. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri. Legea pune bazele pe preventie, întrucât amplasarea radarelor la vedere înseamnă că şoferul încetineşte şi devine prudent. Statisticile demonstrează ca acolo unde au fost montate machete ale maşinilor de poliţie, numărul accidentelor din cauza vitezei s-a redus simtitor”.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, așa că actul normativ merge acum la Palatul Cotroceni spre promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI