Cod rutier 2019. Motivul nebănuit pentru care șoferii riscă amenzi usturătoare, chiar dacă au anvelope de iarnă

de: Madalina Moraru
13 11. 2019

Conducătorii auto din România riscă să primească amenzi usturătoare, în această perioadă, chit că au montate pe vehicule anvelopele de iarnă. Polițiștii îi pot amenda pe șoferi din mult mai multe motive, pe lângă cele cunoscute. Cauciucurile speciale trebuie să facă față intemperiilor, cum ar fi poleiul și gheața, dar și să îndeplinească anumite condiții.

Cod rutier 2019. Șoferii riscă amenzi usturătoare, chiar dacă au anvelope de iarnă

Temperaturile tot mai scăzute își vor spune cuvântul în perioada următoare, cum ne apropiem tot mai mult de iarnă. De aceea, șoferii trebuie să fie cu mare băgare de seamă atunci când merg să își monteze cauciucurile de iarnă. Anvelopele trebuie să respecte câteva reguli standard, despre care și polițiștii atenționează. În plus, e vorba și despre anvelopele uzate, care odată descoperite de agenții rutieri, pot duce la sancțiuni drastice. Amenzile pot fi de până la 725 de lei. Mai mult, limita maximă de uzură de pe anvelope trebuie să fie de 1,6 mm. Aceasta nu are voie să depășească 2 mm.

Șoferii riscă amenzi foarte mari dacă nu sunt atenți cum își montează anvelopele de iarnă

Martorul de uzură de pe anvelopă poate duce la sancțiuni grave, dacă e descoperit în neregulă de Poliție. Codul Rutier din 2019 mai prevede și faptul că autovehiculele care transportă marfă și cele, în general, de mari dimensiuni, de peste 3,5 tone, trebuie să aibă montate pe roți lanțuri sau echipamente antiderapante certificate.

Ce prevede Codul Rutier despre anvelopele de iarnă?

„Un set de 4 cauciucuri pentru iarnă, poate ajunge la aproximativ 1000 de lei, dacă ne rezumăm la dimensiunile R15-R16. Partea interesantă este că amenda pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie „încălțat” cu anvelopele potrivite se sancționează cu amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Cum crezi că ieși mai câștigat? Vă zicem noi…cauciucuri de iarnă și nici nu rămâi înțepenit în zăpadă. Clienţii trebuie să fie foarte atenţi la etichetă. Aici avem aderenţa, consumul şi numărul de decibeli. Dimensiunea este foarte importantă pentru o maşină. O găsim în cartea tehnică a maşinii sau pe stâlp. Şi un lucru foarte important trebuie să aibă M+S şi fulgul. Asta e specificul anvelopelor de iarnă. Uzura, avem aici inscripţia, limitatorul din interiorul anvelopei. Când a ajuns aici, anvelopa nu mai este bună. Când depăşeşte 3,6 mm, anvelopa trebuie schimbată.”, transmit reprezentanții Poliției Române.