Cod Rutier 2019. Greșeala pentru care șoferii plătesc scump. Raportul polițiștilor este îngrijorător

de: Juncu Raluca
23 11. 2019

Legislația românească are zero toleranță privind consumul de alcool la volan. Orice conducător auto care conduce un autoturism după ce a consumat băuturi alcoolice va fi pedepsit conform legii.

Alcoolul afectează reacţiile, încetineşte reflexele, dimunează coordonarea motrică şi îl face pe şofer să subestimeze pericolele reale. Alcoolul este asociat cu un comportament riscant și, din acest motiv, trebuie eliminat.

 

Ce sancțiuni prevede legea pentru cei care se urcă băuți la volan

Sancțiunile sunt destul de drastice pentru șoferii care nu respectă regula de a nu se urca la volan după consumul de băuturi alcoolice. O alcolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 6 luni.

Conform legislatiei din Romania, atunci când şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală, transmite promotor.ro.

Aceste reguli trebuie să ajungă la urechile tuturor conducătorilor auto, cu atât mai mult cu cât, anual, se produc zeci poate chiar sute de accidente în care oamenii își pierd viața, după ce un șofer a urcat beat la volan.

 

Ce arată analizele Poliției Române

Specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi ai Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române au întocmit ,,Buletinul siguranţei rutiere. Raport anual 2018” care cuprinde examinarea contextelor intern şi internaţional şi o analiză a accidentelor rutiere grave produse în cursul anului trecut, potrivit mediafax.ro

Raportul indică faptul că în 2018 numărul accidentelor cauzate de șoferii care au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice a crescut 39% comparativ cu anul 2017.

Până la un sfert din şoferi au spus că pot să bea o anumită cantitate de alcool fără a le fi afectată capacitatea de a conduce.

În 2018, au urcat cu 39% mai mulți șoferi beți la volan, față de 2017.

„Anul trecut, numărul accidentelor rutiere grave cauzate de conducerea sub influenţa alcoolului a crescut cu 39%”, se arată în Buletinul siguranţei rutiere. Raport anual 2018”, întocmit de Poliţia Română.

Potrivit sursei citate, mai puţin de 10% dintre şoferi au recunoscut că s-au aflat în situaţia de a fi condus după ce au consumat băuturi alcoolice, iar aproximativ 1% dintre aceştia au declarat că se află frecvent în această situaţie. Cel mai frecvent, acest comportament este motivat de drumul scurt pe care îl aveau de parcurs.

„Între 9% şi 25% (în funcţie de concentraţia de alcool a băuturii) au precizat că pot consuma o anumită cantitate de alcool, fără a le fi afectată capacitatea de a conduce”, mai precizează raportul întocmit de Poliția Română.