Cod rutier 2019. Greșeala majoră pentru care șoferii riscă să rămână fără permis. În ultimele zile, sute de conducători auto au rămas pietoni
Majoritatea accidentelor rutiere au ca factor consumul de băuturi alcoolice, fiind reguli pe care șoferii români uneori le ignoră. Cei care se urcă la volan după ce au consumat alcool trebuie să știe că în România, legislația interzice categoric un asemenea obicei. Asemenea greșeli sunt în mod clar sancționate de agenții de la Rutieră, atunci când sunt depistate, în trafic.
Cod rutier 2019. Greșeala majoră pentru care șoferii riscă să rămână fără permis
Posibilitatea de accidente foarte grave, care se produc pe fondul intoxicării cu alcool, va fi mult mai bine monitorizată de către oamenii legii. Șoferii prinși băuți la volan vor avea de dat nu doar explicații foarte serioase, ci și de achitat contravaloarea unor amenzi cât se poate de serioase. În plus, conducătorii auto mai trebuie să știe și că nu vor funcționa scuzele de tipul „Am băut un singur pahar”, pentru că polițiștii sunt obligați să vă amendeze dacă vor constata astfel de nereguli.
De asemenea, o alcoolemie de până la 0,40 mg / litru alcool pur în aerul expirat se poate sancționa cu o amendă de la 21 la 50 de puncte, alături de suspendarea permisului de conducere, pe o perioadă de 6 luni. Totodată, dacă e vorba de un consum mai mare de alcool și, respectiv, o alcoolemie depistată mult mai mare, șoferul poate ajunge la închisoare, pedepsele fiind de până la 5 ani.
Câte amenzi au fost date de polițiști
Încă de la începutul acestui an, pe o perioadă de 9 luni, în România s-au produs nu mai puțin de 6.108 accidente grave. Față de aceeaşi perioadă a anului trecut, este o cifră care indică o scădere importantă, de 1,68%. Și numărul accidentelor rutiere grave din primele 9 luni ale anului 2019 au fost de 434. Comparativ cu 2018, și cifra șoferilor care s-au urcat la volan sub influeța alcoolului a fost în scădere, cu 20,22%.
Dacă îmbibaţia alcoolică este egală sau depășește 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat, fapta constituie o infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. Într-o asemenea situație, șoferii sunt conduși în mod obligatoriu și la o unitate medicală din apropiere, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei din sânge. De asemenea, doar rezultatul final al acestei analize de sânge poate reprezenta o probă incriminatorie în instanța de judecată, potrivit a1.ro.