Cod Rutier 2019. Ce se schimbă, de fapt, pentru șoferi, în privința permisului și a punctelor de amendă
Veștile nu sunt tocmai bune pentru șoferii români. Mai ales pentru cei care obișnuiesc să aibă o anumită practică atunci când sunt la volan. Schimbările din Codul Rutier vor intra în vigoare peste câteva zile, la mijlocul lui octombrie. Iată ce se schimbă, de fapt, pentru șoferi, în privința permisului și a punctelor de amendă.
Cod Rutier 2019. Ce se schimbă în privința permisului și a punctelor de amendă
Guvernul a adoptat, pe data de 12 august a acestui an, Ordonanţa nr. 11 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Noile reguli îi interzic șoferului să mai țină telefonul în mână, când participă la trafic.
Mai mult, se introduc noi sancțiuni pentru șoferi, începând cu data de 12 octombrie 2019, potrivit a1.ro. Conducătorii auto nu mai au voie să își folosească în mod inadecvat telefoanele mobile și este interzisă și folosirea de oricare alte dispozitive mobile.
Există mii de șoferi care au această practică, cea a vorbitului la telefon, atunci când se află în trafic. Polițiștii pot sancționa pe oricine observă că își ține doar dispozitivul în mână. Din octombrie vor crește și amenzile pentru astfel de practici. Conducătorii auto nu mai au voie nici să trimită SMS-uri, să transmită live, să se filmeze sau să vorbească la telefon, fără un dispozitiv de tip hadsfree. Vor fi sancționați drastic, cu până la 8 puncte de amendă și 4 puncte de penalizare.
Ce se mai schimbă pentru șoferii români?
„Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare.
Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent, de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare”, transmit reprezentanţii IGPR.