Cod portocaliu de caniculă în România. Ce zone sunt afectate, dar și unde sunt furtuni neașteptate

Cod portocaliu de caniculă în România. Ce zone sunt afectate, dar și unde sunt furtuni neașteptate
ANM avertizare: cod portocaliu de caniculă

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis noi avertizări pentru zilele ce urmează. Ne confruntăm în continuare cu temperaturi caniculare. Care sunt zonele afectate de codul portocaliu și unde vor apărea furtuni neașteptate?

Avertizare ANM: cod portocaliu de caniculă

Românii resimt deja de luni bune extreme în ceea ce privește vremea. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis în urmă cu scurt timp două avertizări noi pentru caniculă, vijelii și ploi torențiale care vizează aproape toate zonele de pe teritoriul României.

Sub această avertizare se află azi: Dolj, Olt, Giurgiu și Teleorman. Aci vom avea parte de temperaturi maxime care se vor situa între 38 și 40 de grade Celsius. Conform specialiștilor, indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Mai mult decât atât, valul de căldură se află și în alte 23 de județe precum: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Brăila, Ialomița, Ilfov, Călărași, Prahova, Brașov, Sibiu, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți și zone din Tulcea, Constanța, Vrancea, Buzău, Bacău, Alba și Mureș. Maximele în zonele menționate vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și în aceste zone. Codurile de caniculă emise de meteorologi sunt valabile începând de astăzi cu orele 14:00 până mâine dimineață la orele 05:00. La polul opus se află avertizarea de vijelii care este valabilă de azi și până în cursul zilei de miercuri.

Un număr de 18 județe se află sub cod galben de vijelii puternice unde rafalele vor fi de peste 70/90 de km/h și vor apărea frecvente descărcări electrice și grindină. Zonele afectate sunt: Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Argeș, Vâlcea, Gorj și Hunedoara.

Mesaje ANM

Cod galben: „Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic accentuat. Interval de valabilitate: 17 august. Zone afectate: conform textului și hărții. Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, sudul Transilvaniei și extremitatea vestică a Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 33 și 37 de grade.”

Cod portocaliu: „Fenomene vizate: caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. Interval de valabilitate: 17 august. Zone afectate: conform textului și hărții. În județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”(Sursa: meteoromânia.ro)