Cod galben până duminică la prânz în România. ANM a dat alerta de vremea rea

de: Corina Oprea
02 12. 2023

Vremea continuă să fie foarte schimbătoare în România, chiar și la începutul iernii. Meteorologii au spus cum stau lucrurile în acest weekend și la ce trebuie să ne așteptăm. Veștile nu sunt tocmai bune, pentru că specialiștii au emis un avertisment de ninsori, precum și un cod galben de vânt puternic.

Cod galben de vânt și ninsori mari în România

Românii au avut parte de vreme bună în de 1 decembrie în majoritatea regiunilor din țară. Temperaturile au ajuns și la 13 grade celsius în sudul țării, iar la munte a fost zăpadă din plin, perfect pentru iubitorii de sporturi de iarnă.

Se pare, însă, că vremea o ia razna din acest weekend. Temperaturile scad semnificativ în toată țara, iar meteorologii spun că vom avea parte și de ploi, dar și de vânt puternic în anumite zone, unde au fost emise avertismente.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de vânt puternic pentru zona montană și regiunile vestice din România. Conform prognozei meteorologilor, avertizarea intră în vigoare începând de sâmbătă, de la ora 12:00, și se menține activă până duminică, la ora 03:00.

În zonele Banat și Crișana, se prognozează intensificări ale vântului cu viteze cuprinse în general între 55 și 65 km/h. În Carpații Occidentali și Meridionali, iar seara și noaptea și în Carpații Orientali, se anticipă rafale de vânt între 60 și 80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90-100 km/h.

Sunt așteptate intensificări majore ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, pe arii mai restrânse și în restul teritoriului.

Vreme rea în România

Prima alertă vizează județele Bihor, Sălaj, Cluj, Alba, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Harghita, Bacău, Neamț, Mureș, Suceava, Bistrița- Năsăud și Maramureș.

O nouă avertizare cod galben a fost emisă, valabilă de duminică, de la ora 3:00, până la ora 14:00, cu privire la intensificarea vântului în Carpații Orientali. Se prognozează că vântul va atinge viteze între 60 și 80 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor atinge valori cuprinse între 90 și 110 km/h.

Te-ar putea interesa și: Vremea de Crăciun și de Revelion în România. ANM a făcut prognoza până pe 1 ianuarie 2024

În aceeași perioadă menționată, în Carpații Orientali, se așteaptă intensificări ale vântului cu viteze de 60-80 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m vor fi rafale de 90-110 km/h. Meteorologii adaugă că începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, temperaturile vor înregistra o scădere semnificativă, începând cu regiunile vestice.

Cea de-a doua avertizare a fost emisă pentru județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Neamț, Harghita, Bacău, Covasna, Vrancea și Buzău.

Vremea, foarte schimbătoare în România

Începând de această noapte, temperaturile vor cunoaște o scădere semnificativă, începând cu regiunile vestice. Deși vremea a fost foarte călduroasă vineri și sâmbătă pentru această perioadă, se pare că lucrurile se schimbă din noaptea de duminică.

Află și: Când se îndreaptă vremea în România. Anunţul făcut de meteorologi, scăpăm de ciclonul polar

Spre finalul serii de sâmbătă, un front rece însoțit de ploi va avansa dinspre Ungaria, aducând o răcire bruscă. În regiunile vestice ale țării, temperatura va scădea cu peste 10 grade în doar câteva ore, iar în unele zone va începe să ningă ușor până în dimineața următoare.

Duminică, 3 decembrie, în nord, vest și centrul țării, vremea va fi semnificativ mai rece în comparație cu zilele precedente. Maximele locale nu vor depăși 0 grade, și se vor înregistra intervale cu ninsoare în anumite zone.

În același timp, regiunile de sud-est vor păstra o atmosferă mai călduroasă, cel puțin în prima parte a zilei. Cu toate acestea, aerul rece va ajunge și în această zonă spre seară, generând, în special în Dobrogea, posibilitatea unor intervale de ploaie.

La fel de frig va fi și de luni în majoritatea regiunilor din țară, unde răcirea se va simți considerabil.Conform prognozei meteorologice pentru intervalul 4-11 decembrie, temperaturile vor înregistra ușoare scăderi față de mediile specifice acestei săptămâni, cu o prevalență a acestui fenomen în majoritatea zonelor țării.

Cu privire la precipitații, se anticipează un excedent ușor în regiunile sud-estice, în timp ce în restul țării se vor situa în general în apropierea nivelurilor normale pentru această perioadă.

În intervalul 11-18 decembrie se reglează atmosfera. Temperaturile medii se vor situa în apropierea valorilor normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a ţării. Cu privire la precipitații, se anticipă un ușor excedent în regiunile estice și sud-estice, în timp ce în restul ţării acestea vor fi în general apropiate de nivelurile normale pentru acest interval.