Cod galben în România. Vijelii și ploi în 28 de județe din România, alerta meteo e clară
În cursul zilei joi, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În total, 28 de județe sun vizate, însă și restul țării este vizată de fenomene asemănătoare, însă mai blânde.
Cod galben de vreme rea
Meteorologii ANM au transmis că în cursul zilei de azi, joi, în intervalul orar 12:00 – 23:00, în majoritatea zonelor montane și local în Transilvania, Moldova Maramureș, zona continentală a Dobrogei și sudul Banatului, vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Specialiștii au anunțat descărcări frecvente electrice, averse torențiale și intensificări de scurtă durată a vântului, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp, iar izolat 40 l/mp potrivit celor de la Administrația Națională de Meteorologie.
De asemenea, astfel de manifestări vor avea loc și pe arii restrânse și în restul țării. Administrația Națională de Meteorologie va actualiza atenționare de cod galben în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice.
Cod galben de inundații în România
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor a specificat că, din cauza precipitațiilor abundente înregistrate, se pot produce scurgeri majore pe versanți, pârâie, torenți sau viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundații locale și creșteri de debite.
,,Interval de valabilitate: 2 iunie, ora 12 – 2 iunie, ora 23. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Zone afectate: conform textului și hărții. În intervalul menționat în zonele montane, local în Moldova, Transilvania, Maramureș, sudul Banatului și în zona continentală a Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Notă: Astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse și în restul țării”, arată meteoromânia.ro.
Experții au menționat că sunt posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice precum: Secaş (afluent al râului Târnava), Târnava Mare – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Mediaş – amonte S.H. Blaj, judeţele Alba şi Sibiu, Tazlău – bazin amonte S.H. Scorţeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Scorţeni, judeţele Neamţ şi Bacău, Mureş – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Gelmar – amonte S.H. Brănişca, judeţul Hunedoara.
De asemenea, aceștia recomandă oamenilor să nu meargă pe marginea râurilor care ar putea cădea sau prin apă.