Cod galben în România. Fenomene extreme aproape în toată țara

Cod galben în România. Fenomene extreme aproape în toată țara
Cod galben în România.

Meteorologii de la ANM au emis o atenționare meteorologică pentru zilele de luni și de marți, 16-17 august 2021. Astfel, codul galben aproape că a acoperit toate județele țării.

Cod galben în România. Ce temperaturi sunt

Potrivit meteorologilor, țara noastră se confruntă cu temperaturi de peste 30 de grade C. Aceștia au emis coduri galbene pentru mai multe județe din țară. Conform ANM- Administrația Națională de Meteorologie – este cod galben de caniculă în majoritatea județelor, iar temperaturile în termometre sar de 30 de grade C. Fenomenele vizate sunt cele de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat, în intrevalul de referință: 16 și 17 august 2021.

Prin urmare, valul de căldură o să se intensifice și o să cuprindă ziua de luni (16 august) cea mai mare parte a țării, iar mâine (17 august) va persista în regiunile sudice, centrale și estice. Local o să fie caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) o să depășească pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi între între 34 și 38 de grade, iar pe alocuri, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Județele vizate de codul galben de caniculă

Fenomenele asociate instabilității atmosferice o să se semnaleze local la munte, în nord și nord-vest, iar marți (17 august) mai ales în regiunile intracarpatice.

Județele care sunt vizate de codul galben: Alba, Argeș, Arad, București, Bacău, Bihor, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Vaslui.

Prognoză specială pentru zona Municipiului București

Este o prognoză specială pentru intervalul 15 – 17 august 2021, ora 22:00.

În acest interval, vremea va deveni caniculară, iar disconfortul termic se va accentua la începutul săptămânii viitoare, atunci când și indicele temperatură-umezeală (ITU) o să depășească pragul critic de 80 de unități.

Valorile temperaturii maxime au fost 33…35 de grade duminică (15 august) și de 35…37 de grade luni și marți (16 și 17 august). Temperatura minimă va cuprinde valori de 17…19 grade. Cerul se anunță mult senin, iar vântul o să sufle în general slab.

Vremea în săptămâna 16.08.2021 – 23.08.2021

Temperatura va fi mai ridicată decât cea specifică pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, însă cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice. De asemenea, regimul pluviometric va fi local excedentar în jumătatea nordică a țării, îndeosebi munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, existând posibilitatea unui deficit local în extremitatea de sud-vest.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI