Cod galben de vreme rea în România. Cât vor dura fenomenele extreme în jumătatea sudică a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat sâmbătă, 4 noiembrie 2023, un avertisment de cod galben de vreme rea pentru mai multe zone din România. Se anunță fenomene meteorologice specifice instabilității atmosferice pentru următoarele ore. Cu ce ne vom confrunta.
Cod galben de instabilitate atmosferică în România
Meteorologii ANM au emis o avertizare de cod galben de vreme rea în România pentru ziua de sâmbătă, 4 noiembrie 2023. Se anunță fenomene specifice instabilității atmosferice pentru regiunile: Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și jumătatea de sud a Moldovei.
Astfel, în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei vântul se va intensifica, atingând viteze, în general, de până la 65 de kilometri. Izolat, rafalele de vânt vor lua forma vijeliilor, atingând viteze de peste 70 de kilometri pe oră.
Avertizări meteo până sâmbătă, la ora 23:00
Intensificările de vânt vor fi însoțite de precipitații ce vor lua forma averselor moderate din punct de vedere cantitativ. Apa va atinge cantități de 35 de litri pe metrul pătrat în general. Izolat, ar putea să fie raportate și cantități de apă ce depășesc 40 de litri pe metrul pătrat.
Meteorologii au avertizat că, în unele zone, ar putea să aibă loc și descărcări electrice. Nu este exclus să fie identificate și bucăți de grindină. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM a precizat că ar putea să actualizeze fenomenele în cauză, valabile până la ora 23:00.
Cum va fi vremea în următoarele zile, potrivit ANM
În altă ordine de idei, meteorologii ANM au anunțat în urmă cu câteva ore că următoarele zile ar putea fi marcate de vreme rece. Totul, din cauza unui ciclon polar ce ar putea să ajungă și pe teritoriul țării noastre, ca efect al fenomenelor meteo din vestul Europei.
Furtuna Cialan care a cuprins statele vestice de pe continentul european a făcut ravagii. Au fost raportate ploi puternice, vijelii și inundații în multe zone. Fenomene meteo specifice instabilității atmosferice ar putea să aibă loc și în următoarele zile în regiunile țării noastre.
Cantități importante de precipitații la final de an
De altfel, meteorologii ANM au anunțat că sfârșitul toamnei anului 2023, precum și sezonul de iarnă 2023-2024 vor fi marcate de cantități importante de precipitații. Vestea a fost bine primită de către agricultori, ale căror pământuri au fost foarte secetoase în sezonul cald.
Se anunță precipitații sub forma ploilor în noiembrie 2023. Spre surprinderea unora, prima zăpadă nu va avea loc la final de an, ci abia după luna decembrie 2023, spun meteorologii ANM. Cele mai multe și abundente ninsori vor fi raportate în februarie 2024.