Cod galben de inundații în România. Avertizări pentru a doua zi de Crăciun

de: Corina Oprea
26 12. 2023

Vremea se schimbă în România, după ce am avut parte de un Crăciun foarte călduros. Temperaturile ridicate vor fi înlocuite de valori mult mai scăzute, în timp ce soarele și atmosfera plăcute ar trebui date uitării. Ploile pun stăpânire pe teritoriul țării noastre și sunt așteptate inundații mari.

Ploile fac ravagii în România

Vremea rea își face apariția în România, după câteva zile extrem de călduroase. Temperaturile au ajuns chiar și la 19 grade celsius în unele zone, atmosfera fiind una extrem de plăcută, ca de primăvară.

Situația se schimbă, însă, în majoritatea regiunilor din țară. Urmează ploi puternice din 26 decembrie, care vor schimba complet atmosfera. Sunt anunțate inundații în mai multe zone, motiv pentru care specialiștii au emis un avertisment de vreme rea.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, 26 decembrie, o atenţionare Cod galben de inundaţii pe unele râuri din opt bazine hidrografice, valabilă până miercuri, 27 decembrie, la prânz, conform Agerpres.

Creșterile nivelurilor, inclusiv pe anumite râuri, pot conduce la depășiri ale Cotelor de Apărare în bazinele hidrografice respective următoare:
Tisa – pe sectorul aferent S.H. Valea Vişeului, Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur – sector aval Ac. Călineşti Oaş (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Crişul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin aval S.H. Criscior (judeţele: Hunedoara şi Arad).

În contrast, începând cu ora 12:00, INHGA a emis Codul Portocaliu de inundații pentru celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Vreme caldă și după Crăciun

În prima săptămână după Crăciun, temperaturile vor înregistra valori mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă, acoperind întreg teritoriul României. Cu toate acestea, se prognozează un deficit de precipitații în cea mai mare parte a țării, în special în zona Carpaților Meridionali și în Munții Banatului.

În următoarea săptămână, temperaturile medii vor fi peste normele specifice intervalului în toate regiunile, iar cantitățile de precipitații vor fi excedentare în marea majoritate a teritoriului, cu accent pe regiunile vestice și nord-vestice.

În perioada 8 – 15 ianuarie, temperatura medie a aerului se va apropia în general de normele specifice perioadei în întreaga țară. Se prognozează un ușor excedent de precipitații în jumătatea sudică a țării, în timp ce restul teritoriului va înregistra în general valori apropiate de normalele pentru această perioadă.

Află și: Vremea o ia razna în ianuarie în România! Vor fi temperaturi fără precedent în ultimii ani

15 – 22 ianuarie

La finalul intervalului de patru săptămâni, mediile temperaturilor vor fi în general apropiate de normalele specifice, acoperind întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor manifesta o tendință excedentară în toate regiunile, cu accent pe zonele montane.

Cum va fi vremea de Revelion

Se prognozează variații de temperatură considerabile de la o zi la alta, cu o perioadă neobișnuit de caldă pentru acest sezon. Începând cu data de 6 ianuarie, se așteaptă o scădere a temperaturilor, coincizând cu perioada cunoscută sub denumirea de „gerul Bobotezei”.

Pentru perioada Revelionului și a Anului Nou 2024, temperaturile maxime se vor situa între 8-9 grade Celsius, atingând chiar și 12 grade Celsius. În centrul Transilvaniei, se preconizează temperaturi mai scăzute, în jurul valorilor de 5-6 grade Celsius. În unele regiuni, există posibilitatea de precipitații, în special în prima zi a anului 2024.

Te-ar putea interesa și: Cum era Crăciunul pe vremea lui Ceauşescu. Românii lucrau, iar copiii îl aşteptau pe Moş Gerilă. Bradul nu semăna deloc cu cel de azi

În prima săptămână a prognozei montane, se anticipează o vreme neobișnuit de caldă pentru acest anotimp. Mediile temperaturilor maxime vor oscila între 4 și 8 grade Celsius, în timp ce mediile minimelor vor varia între -2 și 2 grade Celsius. Pe parcursul următoarelor zile, se preconizează o treptată răcire a temperaturilor.

Regimul termic diurn, mediat regional, va înregistra o scădere de la 2 grade la -2 grade Celsius, în timp ce regimul termic nocturn va coborî de la -2 grade la -6 grade Celsius. În prima săptămână de prognoză, se prognozează că precipitațiile vor fi semnificativ reduse, atât ca arie de acoperire, cât și ca intensitate.