Cod galben ANM de vijelii, averse și grindină. Vacanța de Sfânta Maria, afectată de vremea capricioasă

Autor: Nechifor Ioana - 13:04, 14 aug. 2019
Prognoza ANM. Cod galben de ploi, vijelii și căderi de grindină

Vești proaste pentru românii care au minivacanță de Sfânta Maria! Atenționările meteorologilor s-ar putea să le dea planurile peste cap. Potrivit prognozei ANM, sunt anunțate ploi, vijelii și căderi de grindină în aproape toată țara. Mai multe detalii despre atenționarea emisă, în materialul următor!

Prognoza meteo ANM, 14-15.08. Ploi, vijelii și căderi de grindină

După codul galben de caniculă, vremea ia o altă întorsătură! Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă atenționare. Este vorba despre un cod galben, în ceea ce privește manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuat, care intră în vigoare miercuri – 14 august,  de la ora 12.00 și care se va încheia, în aceeași zi, la ora 22.00. Zonele vizate sunt Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj.

Cod calben, cu manifestări de instabilitate atmosferică, care se desfășoară în intervalul miercuri, 14 august, ora 15.00 – joi, 15 august, ora 10.00, și care afectează Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, sudul Banatului, vestul și sudul Olteniei, zona de munte .

ANM a emis cod galben de ploi, vijelii și căderi de grindină.  Ce zone sunt vizate
ANM a emis cod galben de ploi, vijelii și căderi de grindină

Pe parcursul acestor atenționări ANM, în intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în vestul și nord-vestul țării, apoi și în centrul, nordul și sud-vestul teritoriului.

Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55 – 70 km/h, iar temporar peste 80 – 90 km/h, mai ales în sudul și vestul Olteniei, Transilvania și, posibil, în nordul Moldovei.

Se vor semnala vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Specialiștii ANM precizează că pe parcursul după-amiezii de miercuri (14 august), disconfortul termic va persista în sudul, estul și centrul teritoriului.

Ploi și vijelii în toată țara

Cei de la Administrația Națională de Meteorologie mai informează că în intervalul joi, 15 august, ora 10.00 – vineri, 16 august, ora 9.00, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică în toată țara.

Așadar, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică, îndeosebi în centrul și sudul țării, precum și la munte, unde vor fi intensificări ale vântului, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40 l/mp.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI