Coca Cola face un gest jenant pentru protecția mediului: cu ce s-a lăudat cel mai mare poluator cu plastic

de: Puiu Alexandru
18 11. 2019

La scurt timp după ce a fost numit cel mai mare poluator cu plastic de pe mapamond, gigantul Coca Cola a anunțat o inițiativă insignifiantă pentru protecția mediului.

În urmă cu mai puțin de o săptămână, un studiu global a confirmat faptul că o mare parte din poluarea cu plastic a întregii planete și mai ales a oceanelor se datorează Coca Cola. Cel puțin 2% din tot plasticul de pe mapamond vine de la acest producător de băuturi garbogazoase, urmate îndeaproape de Nestle și Pepsi Co.

Încercând să distragă atenția publicului de la acea ”performanță” scandaloasă, coporația americană a anunțat că a reușit să creeze 300 de sticle din plastic reciclat din ocean. Acelea sunt clasficate ca mostre și, cu un pic de noroc, s-ar putea reflecta într-un efort constant de reciclare. Pe de altă parte, nu există niciun indiciu că există foarte mult interes în acest sens.

Comunicatul de presă pe marginea subiectului este încărcat de optimism, pozitivitate și ignoranță față de faptul că ei au provocat problema pe care ”încearcă” să o rezolve. Aparent, cele 300 de sticle au fost realizate pentru a ilustra faptul că ”într-o bună zi, până și gunoiul din ocean va putea fi folosit în realizarea de ambalaje reciclate pentru mâncare și băuturi.”

Din modul în care este formulat comunicat, ai crede că aceste sticle reprezintă cea mai mare inovație din domeniul plasticului și o premieră absolută. Nu este deloc așa. Adidas face încălțăminte din plastic care provine din ocean. ”Sticla din plastic marin a fost dezvoltată pentru a evidenția potențialul transformativ al îmbunătățirii tehnologiilor revoluționare de reciclare care pot transforma plastic folosit în trecut de orice calitate în plastic de înaltă calitate de care ai nevoie pentru ambalarea mâncării și băuturilor.”

Ca o notă de subsol rușinoasă, doar 25% din plasticul folosit în acele sticle provine din ocean, iar tehnologia din spatele transformării nu a fost realizată la niciun nivel de Coca Cola. În schimb, partea de reciclare a fost realizată de Ioniqa Technologies, o companie specializată pe clean-tech desprinsă din Universitatea de Tehnologie din Eindhoven.