Clubul AC Milan, cumpărat de americani. Câți bani au dat pentru campioana Italiei
Clubul AC Milan, cumpărat de americani. Formația unde e legitimat și portarul român Ciprian Tătărușanu și-a schimbat proprietarul. Campioană a Italiei pentru a 19-a oară, gruparea de pe San Siro a fost condusă de Silvio Berlusconi timp de două decenii, până în 2017. În ultimii 5 ani, Milan, câștigătoare și a 7 trofee Champions League, și-a schimbat proprietarul de trei ori.
Clubul AC Milan, cumpărat de americani
Clubul AC Milan, cumpărat de americani. În 2017, faimosul om de afaceri și prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, a vândut clubul care o distrusese pe Steaua în finala Cupei Campionilor din 1989, pentru suma de 740 de milioane de euro. „Diavolul milanez” a intrat atunci pe mâna miliardarului chinez Li Yonghong.
Milan a stat în proprietatea lui Li doar până în 2018, când acesta a fost silit să vândă clubul, neputând să ramburseze un împrumut. Noul patron a fost fondul de investiții Elliott Management. Destul de curând și acesta și-a exprimat dorința de a înstrăina gruparea. Iar acest lucru s-a întâmplat acum, după ce Milan a cucerit cel de-al 19-lea Scudetto din istoria sa, după o pauză de 11 ani.
Câți bani au dat pentru campioana Italiei
AC Milan a fost achiziționată de compania americană RedBird Capital Partners, după cum anunță clubul italian, astăzi, pe site-ul oficial. Elliott Avisors UK Limited, fosta firmă care deținea echipa, va încasa 1,2 miliarde de euro în urma tranzacției.
Conform sursei menționate, cedarea va fi finalizată de-a lungul acestei veri. Foștii patroni din Elliott Avisors vor păstra câțiva membri în consiliul director și un mic procent din acțiunile clubului, însă cifrele exacte nu au fost dezvăluite. RedBird Capital este deținut de omul de afaceri american de origine italiană, Gerry Cardinale.
Câți bani au dat pentru campioana Italiei
AC Milan a dat publicității un comunicat în cuprinsul căruia se regăsesc și primele declarații ale noului patron al clubului.
„Suntem onorați să facem parte din istoria ilustră a lui AC Milan și suntem încântați să jucăm un rol în următorul capitol al clubului, care se va întoarce la locul care i se cuvine în vârful fotbalului italian, european și mondial. Vreau să îi mulțumesc lui Gordon Singer și întregii echipe Elliott pentru munca extraordinară pe care au depus-o în ultimii patru ani pentru a reconstrui Milan și pentru a o readuce la locul care i se cuvine în fruntea Serie A.
Filozofia de investiții și istoricul RedBird în ceea ce privește proprietatea asupra echipelor a demonstrat că echipelor de fotbal pot avea succes pe teren și pot fi durabile în afara lui. Așteptăm cu nerăbdare un parteneriat pe termen lung cu clubul, cu echipa sa de conducere și cu milanezii din întreaga lume pentru a continua să creștem nivelui lui Milan în anii următori”, a transmis Gerry Cardinale, fondatorul și managerul RedBird, conform acmilan.com.
Noul patron este de partener de afaceri cu actorul Dwayne „The Rock” Johnson
Noul patron de la Milan, Gerry Cardinale, 55 de ani, a înființat în 2014 fondul de investiții RedBird care acum gestionează un patrimoniu de șase miliarde de dolari și care va crește curând la 11 miliarde. A cumpărat în 2020 clubul Toulouse (abia promovat în Ligue 1), plătind 20 de milioane de euro pentru 85% din acțiuni și mai are participații la echipele de baseball New York Yankees şi Boston Red Sox. De asemenea, a achiziționat XFL, liga de fotbal american, împreună cu actorul Dwayne „The Rock” Johnson.
Milan este a doua mare echipă din fotbalul european care și-a schimbat proprietarul. De curând, a fost finalizată trecerea clubului Chelsea de la Roman Abramovich la consorțiul condus de magnatul american Todd Boehly. Tranzacția a însumat 5 miliarde de euro, din care 3 miliarde vor fi donați de guvernul britanic în folosul victimelor războiului din Ucraina. Alte 2 miliarde de euro vor fi investite în dezvoltarea clubului de pe Stamford Bridge.