Clinică medicală din Capitală, cercetată într-un dosar de trafic de organe. Ar fi importat ilegal sute de cornee

de: Ștefan R. Apostol
26 08. 2022

Clinică medicală din Capitală, cercetată într-un dosar de trafic de organe! În ultimii ani, succesul transplantului de organe crește constant. Cu toate astea, diferența dintre cererea și oferta de organe continuă să se mărească brusc. 15-30% dintre pacienții din Europa mor pe listele de așteptare ca urmare a lipsei cronice de organe, spun datele statistice. Traficul de organe a ajuns la cote alarmante, de altfel cazul despre care vorbim, vine să certifice acest aspect. Conform procurorilor, o clinică medicală din Capitală este cercetată într-un dosar de trafic de organe. Procurorii spun că ar fi importat ilegal sute de cornee.

Traficul de organe, în creștere în Europa de Est

Organizațiile criminale internaționale au identificat acest decalaj de care scriam la început. Este unul profitabil și fac presiuni asupra persoanelor aflate în sărăcie extremă, în special în țările din Europa de Est, pentru a recurge la vânzarea organelor lor.

Această situație ridică o serie de întrebări etice. Prima ar fi, ar trebui ca cei săraci să asigure sănătatea celor bogați? O altă întrebre este, ar trebui ca prețul reducerii sărăciei să fie sănătatea umană? Sau, arr trebui ca sărăcia să compromită demnitatea și sănătatea umană?

Multe dintre aceste întrebări au devenit subiect de dezbateri la nivel european, iar cazurile de trafic de organe cresc vertiginos, în timp ce autoritățile încă dezbat fenomenul.

Clinică medicală din Capitală sub lupa procurorilor. Este cercetată într-un dosar de trafic de organe

Tendințele recente din unele țări din Europa de Vest de a adopta legi mai puțin restrictive, care ar permite o mai mare libertate de acțiune pentru donarea de organe de la persoane vii neînrudite și, prin urmare, pentru abuzuri, sunt foarte îngrijorătoare.

Un astfel de caz, că tot vorbeam de legislație permisivă, relatat de procurori, implică o bancă de organe din Italia și o clinică medicală din București.

Conform primelor date din dosar, s-au adus la clinica bucureșteană, nu mai puțin de 300 de cornee, în mod ilegal, spun procurorii din sectorul 1 al Capitalei:

„În perioada 2019-2021 o clincă medicală și administratorul acestuia, la diferite intervale de timp și realizarea aceleași rezoluții infracționale, au introdus pe teritoriul României țesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant.”, anunță procurorii de caz, conform Gândul, specificând că sunt implicate cel puțin două persoane, care ar fi adus ilegal în România cele 300 de cornee.

Concluzie

Traficul de organe, ca și traficul de ființe umane sau de droguri, este determinat de cerere. Combaterea acestui tip de infracțiune nu ar trebui să rămână responsabilitatea exclusivă a așa-numitelor „țări donatoare” din Europa de Est.