Clima României a luat-o razna. Ce alimente vor dispărea

Clima României a luat-o razna. Ce alimente vor dispărea
FOTO daniyal62 via Flickr.

Dacă vremea se schimbă la fel se întâmplă şi cu vremurile. Asta înseamnă că va trebui să ne adaptăm şi alimentaţia.Toate aceste schimbări climatice vor veni cu fenomene extreme, spun meteorologii.

Institutele de cercetare lucrează deja la soiuri care să reziste la schimbările climatice. La Fundulea se fac experimente în special pe grâu şi porumb.

Urmează ierni tot mai călduroase şi veri din ce în ce mai secetoase, ne avertizează specialițtii. Dacă mulţi dintre noi îşi amintesc de sărbători la final de an cu zăpadă, iată că începe să devină o certitudine că Moş Crăciun vă trebui să îşi adapteze sania pentru asfalt.

După ce au analizat evoluţia vremii din ultima sută de ani, meteorologii ne anunţă că lucrurile se schimbă în rău, cu fenomene extreme, dar şi de schimbări în agricultură.

Ultimii 18 ani au fost cei mai călduroşi din istorie, cu recorduri pe care nu ni le-am fi dorit. În timp ce anul 2015 a fost cel mai secetos an, iar vara lui 2012 a fost cea mai aridă, cu 107 zile tropicale. Temperatura a crescut cu aproape doar grade, enorm spun meteorologii, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Pe de altă parte ierni grele, conform măsurătorilor, n-am mai avut de mult. Cea mai scăzută temperatura înregistrată vreodată în România a fost de -38,5 lângă Braşov, în ianuarie 1942, potrivit Știrile ProTv.

Dacă în 2011 emiteam 1.744 de alerte meteorologice de vreme severă imediate, anul acesta în primele zece luni ale anului am emis 4.900 de alerte meteorologice, din care numai în vară peste 3 mii, spune Elena Mateescu, meteorolog ANM.

Inclusiv hidrologii ne avertizează că va trebui să ne aşteptăm la viituri care nu pot fi anunţate din timp.

Specialiştii spun ca fermele de animale reprezintă printre cele mai mari surse de poluare. Un kilogram de carne consumă atâta energie cât ar consuma câteva zeci de kg de cereale. În zona Asiei deja se mănâncă insecte şi este în meniul obişnuit. O altă resursă este reprezentată de peşte şi fructele de mare care poate să suplinească această teamă de a mânca insecte, spune Ionuţ Anica-Popa, conferenţiar universitar la ASE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI