Clătite pufoase de post. Reţeta pentru care vei fi lăudată, ingredientul secret
Dacă și tu ești în căutarea unui desert potrivit pentru Postul Paștelui, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică cum să prepari clătite pufoase de post cu un ingredient secret. Toată lumea te va lăuda pentru rezultatele pe care le vei obține.
Cum poți prepara clătite pufoase de post
Postul Paștelui sau Postul Mare, așa cum mai este cunoscut, este cel mai lung și dur post din cele patru pe care le respectă credincioșii ortodocși. Dacă și tu te numeri printre cei care se abțin de la produsele de origine animală în această perioadă, nu înseamnă că nu ai alternative la a găti deserturi savuroase.
Playtech Știri îți explică cum poți găti clătite potrivite pentru post, în așa fel încât să iasă și pufoase. Pentru a te bucura de o textură aparte a gustării, este suficient să adaugi în compoziție un ingredient pe care, cel mai probabil, îl ai deja la îndemână. Este vorba despre apa minerală.
Apa minerală este carbogazoasă, ceea ce înseamnă că acționează în așa fel încât face aluatul să fie aerat în mod natural. Bulele produsului „ușurează” amestecul de aluat, ajutându-te să gătești clătite pufoase. Tot pentru a obține un astfel de rezultat, este recomandat să cerni făina de trei ori.
Rețetă delicioasă de clătite pufoase de post
Ingrediente:
- 160 grame făină;
- 200 grame griș;
- 50 grame zahăr;
- 10 grame zahăr vanilat;
- 1 vârf de linguriță sare;
- 400-500 mililitri apă minerală;
- 5 grame drojdie uscată;
- 8 grame praf de copt;
- ulei de floarea-soarelui;
- gem/ dulceață/ marmeladă.
Mod de preparare:
- Se cerne făina de trei ori, pentru a fi aerată.
- Se pune făina cernută într-un vas de bucătărie încăpător.
- Se adaugă grișul, zahărul, zahărul vanilat, sarea, drojdia uscată și praful de copt.
- Se amestecă foarte bine toate ingredientele.
- Se adaugă deasupra ingredientelor apa minerală.
- Se mixează compoziția până la obținerea unui amestec omogenizat, astfel încât aluatul să nu fie nici fluid, nici tare.
- Se acoperă aluatul și se lasă la dospit pentru aproximativ o oră, până își dublează sau triplează volumul.
- Se amestecă, din nou compoziția, după ce a stat la dospit.
- Se pune tigaia de gătit pe foc și se lasă, la flacără mică, la încins.
- Se adaugă foarte puțin ulei de floarea-soarelui în tigaia încinsă.
- Se ia cu polonicul aluat și se toarnă în tigaie, astfel încât să ia forma unei clătite.
- Se lasă clătita la rumenit, la flacără mică, pe ambele părți.
- Se procedează la fel până la finalizarea compoziției pentru clătite.
Clătitele de post pot fi consumate imediat ce se răcesc puțin, pentru a nu fi prea fierbinți. Poți să le servești la masă umplute cu gem, dulceață sau marmeladă, în funcție de preferințele pe care le ai. Le poți mânca atât întregi, cât și tăiate în porțiunile care îți sunt comode. Poți adăuga și topping-uri din fructe sau nucă măcinată.
Dacă vrei să servești sau să mănânci clătite și a doua zi, trebuie să le ții la rece. Pentru a nu-și pierde din pufoșenie, este bine să le așezi cu grijă într-o pungă de plastic, înainte de a le pune în condiții de temperaturi reci. Poți folosi și folie de aluminiu pentru a le depozita.