Ciulama de pui cu ciuperci și mămăliguță. Cea mai ușoară și rapidă rețetă
Ciulama de pui cu ciuperci și mămăliguță, o mâncare tradițional românească, deși denumirea trădează origini otomane. Servită împreună cu o porție de mămăliguță constituie un prânz sau o cină delicioasă pentru întreaga familie. Ușor de preparat, o poate găti orice novice în ale gastronomiei.
Ciulama de pui cu ciuperci și mămăliguță
Ingredientele pentru acest fel de mâncare sunt ingrediente obișnuite care se găsesc atât în piață cât și la supermarket. Am folosit pulpe de pui dezosate, smântână lichidă, ciuperci champignon (merg și gălbiori, pleurotus, etc), făină și ceapă.
Ca ustensile ai nevoie de o oală pentru fiert pulpele de pui, o tigaie încăpătoare, tocător, spumieră, spatulă sau lingură de lemn.
Ingrediente
- 500 gr pulpă de pui dezosată
- 300 gr ciuperci champignon
- 400 ml smântână lichidă
- 2 cepe
- 2-3 linguri de făină
- 1 legătură de mărar
Mod de preparare ciulama de pui și ciuperci în sos de smântână și mămăliguță
- Spală pulpele de pui și taie-le cubulețe
- Pune puțin ulei la încins într-o tigaie, pune puiul la prăjit
- După ce puiul și- a schimbat culoarea, toarnă un pahar de apă și lasă la fiert
- Curăță și taie ceapa. Separat, într-o altă tigaie pune ceapa la călit
- Curăță usturoiul, zdrobește-l cu presa pentru usturoi și pune-l în tigaie peste ceapă
- Spală și taie feliuțe, ciupercile, apoi pune- le în tigaie peste ceapă și usturoi. Ciupercile vor lăsa multă apă,
vor fierbe în suc propriu. - După ce au fiert, adaugă amestecul de ciuperci, ceapă și usturoi peste carne
- Mai pune un pahar de apă și lasă la fiert
- Intre timp, pune smântâna într-un bol, adaugă făina și sarea, amestecă bine pentru a nu avea cocoloașe
- Toarnă amestecul de smântână peste carne și ciuperci, completează cu puțină apă dacă e cazul
- Amestecă continuu, timp de 5 minute până se îngroașă focul.
- Adaugă mărarul tocat, sare și piper după gust, mai lasă 2 minute la fiert pentru a se întrepătrunde aromele
Cum se prepară mămăliga. Cât trebuie să o lași să fiarbă
Procentul este de 1 la 3, adică 1 pahar de mălai la 3 pahare de apă. Pune apa la fiert, în momentul fierberii toarnă treptat mălaiul, amestecând continuu. Lasă mămăliga să fiarbă 20 de minute.
Este important să amesteci continuu pentru a nu se forma cocoloașe de mălai.
Poftă bună!