Cîrstoiu, retras din cursa pentru Primăria București. Gabriela Firea și Sebastian Burduja sunt noii candidați PSD și PNL

de: Ștefan R. Apostol
23 04. 2024

Coaliția PSD și PNL se pare că se destramă, mai ales după scandalul iscat de nominalizarea lui Cătălin Cîrstoiu, așa că, în cele din urmă, aesta a fost retras din cursa pentru Primăria București, iar acum Gabriela Firea și Sebastian Burduja sunt noii candidați PSD și PNL, pe liste separate.

Cătălin Cîrstoiu, candidatul perfect?

Luna trecută, pe 20 martie, coaliția PSD-PNL își anunța unicul candidat la Alegerile Locale de anul acesta, în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, dar în nici o lună totul s-a schimbat.

Problemele medicului au început odată cu apariția în presă a unor situații de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu fiind acuzat că ar fi avut consultații medicale în clinica soției, deși deținea funcția de manager de spital.

În aceeași perioadă, voci precum cea a lui Rareș Bogdan, deși vicepreședinte al PNL și participant la negocierile privind candidatul la Primăria Capitalei, ironiza nominalizarea spunând că „Eu nu îl cunosc pe domnul acesta. Păi știți că e doctor. E doctor de dinți, doctor de genunchi. N-am avut probleme, încă mă țin genunchii”.

Retragerea suportului coaliției

Pe de altă parte, deși PSD-PNL își pusese bazele în această nominalizare, analiști politici declarau că„Domnul Cîrstoiu nu a performat din punct de vedere al notorietăţii şi a capacităţii de a atrage electoratul bucureştean”, iar Marcel Ciolacu, cel cu care de altfel Cătălin Cîrstoiu negociase nominalizarea, i-a cerut să se retragă după apariția acuzațiilor.

Zvonuri despre faptul că medicul Cătălin Cîrstoiu ar uma să fie retras din cursa pentru Primăria Capitalei au apărut încă de la finalul săptămânii, ca urmare a presiunilor puse de Marcel Ciolacu asupra acestuia.

În cursul zilei de ieri, conform unor surse din interiorul coaliției, s-a luat decizia de a i se retrage definitiv suportul politic, dar această decizie avea să scindeze colaborarea celor două formațiuni politice în cursa pentru Primăria Capitalei.

Gabriela Firea și Sebastian Burduja sunt noii candidați PSD și PNL

Ba mai mult, mai spun aceleași surse, scindarea din interiorul coaliției a dus la schimbarea listelor electorale unice ale PSD-PNL, astfel că se va merge separat. După o ședință care a durat câteva ore bune, PSD și PNL au luat decizia de a se despărții, astfel că pentru PSD va candida Gabriela Firea, care revine pentru un al doilea mandat în competiția cu Nicușor Dan, iar PNL, spun aceleași surse, au ales să meargă cu Sebastian Burduja.

De altfel, aceste două nume erau deja vehiculate cu mult înainte de a-l anunța pe medicul Cîrstoiu ca și candidat unic, cu toate că, spre exemplu, Gabriela Firea era pusă pe listele PSD de europarlamentari, iar ulterior, alături de Rareș Bogdan și Sebastian Burduja în echipa de campanie a lui Cătălin Cîrstoiu.

Aceleași surse mai spun că la ședința de ieri s-a mai stabilit ca cei doi candidați să nu se atace politic în timpul campaniei electorale pentru funcția de Primar General al Capitalei, dar vor avea mult de recuperat, având în vedere că unul din candidați a câștigat destul de mult capital electoral, fiind vorba de Cristian Popescu Piedone, care este, conform sondajelor, favorit să câștige alegerile pentru Primăria Capitalei.