Care sunt mai sănătoase: cireșele sau căpșunile? Iată ce beneficii pentru sănătate aduc fiecare

de: Claudiu Surmei
15 05. 2019

Cireșele și căpșunile sunt foarte căutate în această perioadă, iar prețurile acestor fructe explodează în momentul în care apar pe piață. Nici nu e de mirare, având în vedere că sunt benefice pentru sănătate.

Sunt gustoase, sărace în calorii și în același timp bogate în antioxidanți, bogate în vitamina C (benefică pielii), magneziu (ameliorează oboseala și depresia), melatonină (benefică pentru insomnii, nevroze, stări de anxietate și migrene) și vitamina K (bună pentru ficat și bilă).

Beneficiile căpșunilor pentru sănătate

Consumul de căpșuni este recomandat pentru că aceste fructe sunt bogate în antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar, mențin organismul tânăr și sănătos și previn îmbătrânirea prematură a celulelor (implicit a pielii). De asemenea, căpșunile mențin glicemia în limitele normale.

Fibrele pe care le conțin căpșunile scad colesterolul și trigliceridele din organism, iar polifenolii reduc inflamațiile cronice. Cercetătorii au demonstrat că aceste fructe reduc riscul de boli cardiovasculare. În plus, sunt un bun tonic și energizant al organismului.

Beneficiile cireșelor pentru sănătate

Cireșele sunt bogate în vitamina A, benefică pentru piele deoarece conține betacaroten de 20 de ori mai mult decât căpșunile. Conțin foarte puține calorii și sunt bogate în apă, de aceea sunt bune în curele de slăbire pentru că previn deshidratarea și conferă senzația de sațietate.

Sunt bogate în antioxidanți, minerale, acid elagic, vitamina C, vitamina A, bioflavonoide, melatonină și antiociane. Cireșele nu doar că ajută la slăbit, dar conferă și suplețe și fermitate pielii. Au un conținut ridicat de potasiu (care are efect diuretic), iar cozile de cireșe sunt folosite în tratarea bolilor tractului urinar.

Mai sunt indicate pentru obezitate, întârzieri de creștere, fermentație intestinală, prevenirea bolilor cardiovasculare, ameliorarea durerilor provocate de artrită, gută, constipație, prevenirea îmbătrânirii, lupta împotriva cancerului, îmbunătățirea funcțiilor fiziologice și mentale, dureri de cap și diminuarea simptomelor asociate cu fibromialgia.

Așadar, fie că te-ai hotărât să consumi cireșe, fie că ai optat pentru căpșuni, trebuie să știi că ambele tipuri de fructe sunt benefice pentru sănătate. Cu un plus pentru cireșe.