Ciorba ta se strică prea repede în frigider? Greșeala banală pe care o faci, de fapt

de: Bișinicu Andreea
11 10. 2022

Atunci când gătești supă, ciorbă sau borș, e foarte important să ții cont de anumite sfaturi atunci când depozitezi preparatul în frigider, pentru ca zeama să nu se strice. Care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac toate gospodinele.

Greșeli pe care le faci atunci când se strică ciorba

În perioada mai rece a anului, gospodinele prepară mâncăruri calde, bogate în calorii, pentru a „lupta” cu temperaturile scăzute tipice acestui sezon. De aceea, ciorbele sunt vedeta toamnei. Deși sunt delicioase și ușor de preparat, supele se pot strica foarte repede, dacă nu ții cont de anumite sfaturi.

În primul rând, nu trebuie să folosești folia de plastic, pentru a acoperi ciorba. Oala cu mâncare trebuie acoperită cu un capac pe măsură, pentru ca preparatul să se păstreze foarte bine.

În al doilea rând, nu este sănătos să folosești folia reutilizată nici în timpul fierberii ciorbei, deoarece în acest fel bacteriile se adună, iar preparatul se va strica mult mai repede.

O altă greșeală pe care o fac gospodinele este să depoziteze ciorba lângă alimentele crude, în frigider. Prin acest proces, poți duce la contaminarea lor reciprocă.

Citește și Cât timp e bună ciorba după ce ai făcut-o. Greşeala mare pe care o fac româncele

De asemenea, alimentele bogate în nutrienți precum: legume coapte, ouă prăjite, sau carne tocată crudă, nu se păstrează la frigider lângă oala cu ciorbă neacoperită. Aceste alimente pot produce toxine care sunt dăunătoare sănătății.

Cât timp se depozitează ciorba la frigider, în funcție de tipul ei

Temperatura la care ții ciorba sau supa în frigider reprezintă, de asemenea, un factor important. Este musai să depozitezi preparatul la valori termice cuprinse între 2 și 4 grade.

Potrivit unui videoclip devenit viral pe Tiktok, ciorba trebuie lăsată la rece pentru maximum 3 sau 4 zile, în funcție de tipul ei, după cum urmează:

  • ciorba de legume se ține maximum 24 de ore
  • ciorba sau supa de pui se scoate după 48 de ore
  • ciorba de porc sau vită se depozitează la rece pentru maximum 72 de ore
  • ciorba de ciuperci se ține la frigider pentru 24 de ore
  • ciorba acrită cu borș, zeamă de varză sau lămâie se pune la rece pentru 48 de ore.