Ciorbă acră de pui cu legume. Trucuri ca să iasă delicioasă
Ciorba de pui este una din cele mai populare ciorbe din țara noastră. Acrită cu borș de putină, zeamă de lămâie, oțet sau zarzăre, ciorba de pui este un fel de mâncare sănătos pentru prânz sau cină. Plină de vitamine, nutrienți și hidratantă, este ciorba pe care oricine trebuie să știe să o gătească. Mai jos veți găsi rețeta simplă de ciorbă acră de pui cu legume proaspete.
Carnea potrivită pentru ciorbe este carnea cu os, cum ar fi: aripioare, pulpe, gât, spinări, oasele pieptului. Osul dă savoare ciorbei, de aceea e de preferat să folosim carnea cu os.
Ciorbă acră de pui cu legume. Cât borș se pune ca să iasă delicioasă
Legumele pentru ciorbă sunt din cele obișnuite: țelină, pătrunjel rădăcină, morcov, dovlecei, ceapă, păstârnac, ardei gras sau kapia, suc de roșii sau roșii pasate. Dacă doriți o ciorbă mai consistentă se pot adăuga tăiței, orez sau cartofi.
Dacă nu aveți o sursă de borș de putină, se găsește la magazinele alimentare, borș pasteurizat, chiar și cu arome de leuștean sau sfeclă roșie. Borșul este un ingredient extrem de sănătos. La sfârșitul rețetei veți găsi informații utile despre borș.
Un mic truc pe care îl folosesc pentru a „înmulți” carnea, adică să ajungă carnea pentru toate porțiile de ciorbă, este să dezosez pulpele și să tai carnea fășii. Desigur puteți lăsa bucățile de carne cu os, nu e greșit. Ciorba de pui se asezonează cu leuștean, mărar și se poate servi cu mămăliguță, smântână și ardei iute. Pentru cantitățile de mai jos, am folosit o oală de 3,5 l.
Ingrediente
- 2 pulpe de pui întregi
- 3 morcovi
- 2 cepe
- 1 ardei kapia
- 1 felie groasă de țelină
- 1/2 păstârnac
- suc de roșii
- 1l borș pasteurizat
- leuștean
- sare
Cum se prepară ciorba acră de pui cu legume?
- Se spală și se curăță pulpele de pui, de puf sau pene. Eventual le pârliți puțin la flacăra de la aragaz.
- Într-o oală de 3,5 litri, se pun pulpele de pui la fiert în 2 litri de apă.
- Se spumează apa de câte ori este necesar.
- Cât timp pulpele de pui fierb, se curăță legumele și se toc în robotul de bucătărie sau se taie cubulețe, după cum vă place.
- Cartofii se pun în ciorbă după ce aproape au fiert legumele, iar sucul de roșii sau roșiile tocate se pun după ce au fiert cartofii.
- După ce au fiert bine pulpele de pui, se scot din apă și se lasă la răcorit.
- Se adaugă apă rece în oală și se pun legumele tocate la fiert.
- Pulpele se dezosează, se taie carnea apoi se pun fâșiile de carne, înapoi în ciorbă. Dacă vă place, puteți tăia carnea mai mare sau să tăiați pulpele în două.
- După ce au fiert legumele împreună cu carnea, am tăiat cartofii cuburi și i-am adăugat la ciorbă.
- Spre final, după ce cartofii au fiert (se verifică cu furculița) se adaugă sucul de roșii.
- Într-o oală, separat, se fierbe borșul, care se adaugă ulterior în ciorbă.
- Se asezonează cu sare și leuștean, după care se mai lasă la fiert pentru 10 minute.
Ciorba se servește cu smântână, mămăligă și ceapă verde.
Poftă mare!
Citește și rețeta de Ciorbă de burtă
Informații utile despre borșul natural
Borşul se obține în principal din tărâțe de grâu, adică din coaja boabelor de grâu, care este extrem de bogată în vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), vitamina C și PP, în minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod etc), calciu, precum și în oligoelemente, cum ar fi zincul sau seleniul
Borșul dobândește în urma procesului de fermentație și o serie de acizi organici și de enzime.
– Ajută la revigorarea organismului, furnizor de energie datorită conținutului bogat în vitamine și minerale
– Este eficient în combaterea bolilor hepatice
– Probiotic natural
– Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronșită, astm, sinuzită și adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.
– Borșul contribuie la eliminarea toxinelor din organism
– Este eficient și în curele de slăbire, stimulează digestia și arderea grăsimilor
– Reglează nivelul glicemiei
– Scade tensiunea și reduce colesterolul
– Anticancerigen, mai ales în ceea ce privește cancerul de colon
– Este folositor în boli cardiace, insomnii sau după efort fizic sau intelectual
– Util în cosmetică: catifelează tenul, înmoaie pielea uscată
Singurele contraindicații pentru consumul borșului sunt în caz de ulcer gastro- duodenal și gastrită.
Pentru a beneficia de aceste minunate propietăți, este indicat ca borșul să fie consumat crud sau adăugat în mâncare spre finalul preparării.