Cine trebuie să poarte masca de protecție, de fapt, chiar dacă a fost vaccinat anti-covid-19
Odată cu demararea, la nivel mondial, a campaniilor de vaccinare multă lume se întreabă dacă mai este nevoie de masca de protecție. Asta înseamnă că cei vaccinați cu cel puțin două săptămâni în urmă își pot arunca măștile? Din păcate nu. Specialiștii spun că, deși vaccinați, unii pacienți ar trebui să poarte masca de protecție. Mai ales dacă aceștia au deja și alte boli cronice.
Unii oameni încă trebuie să poarte masca de protecție chiar dacă sunt vaccinați
Așa cum s-a stabilit deja, inclusiv în România, trebuie să purtăm masca de protecție în transportul public sau, dacă este impus de legi sau reglementări. În unele cazuri masca de protecție este obligatorie în spitale, căminele de bătrâni și alte locuri de îngrijire a sănătății.
De exemplu, în Statele Unite ale Americii, copiii trebuie încă să poarte masca de protecție pentru a merge la școală. Același principiu este reglementat și în România. În același timp, tot în America, medicii specialiști trag un alt semnal de alarmă. Mesajul se adresează celor care, în afară de o posibilă infectare covid, mai au și alte boli cronice.
”Dacă aveți o afecțiune sau luați medicamente care vă slăbesc sistemul imunitar, este posibil să NU fiți pe deplin protejat, chiar dacă sunteți complet vaccinat.
Chiar și după vaccinare, poate fi necesar să continuați să luați toate măsurile de precauție.”, spun specialiștii americani.
Persoanele imunocompromise ar trebui să se consulte cu medicii
Într-un interviu acordat celor de la CNN, directorul CDC, dr. Rochelle Walensky a făcut câteva precizări. Medicul a declarat că persoanele imunocompromise ar trebui să se consulte cu medicii lor înainte de a decide să nu mai poarte mască.
Altele, inclusiv cele cu risc mai mare de Covid-19 sever, ar putea dori să facă acest lucru. În cea mai mare parte, studiile care apar acum sugerează persoanele imunocompromise sau cele care iau medicamente care întrerup sistemul lor imunitar sunt predispuse la infectare.
De exemplu, persoanele care au avut transplanturi de organe sau urmează chimioterapie, s-ar putea să nu aibă o protecție la fel de mare împotriva vaccinurilor Covid-19. Un alt studiu sugerează că pacienții cu dializă ar putea să nu fie la fel de protejați, a mai declarat dr. Rochelle Walensky.
Un alt motiv pentru care cei vaccinați și cu a doua doză ar trebui să poarte masca de protecție este o posibilă transmisie a infecției către cei nevaccinați. De altfel la nivelul specialiștilor s-au făcut aceste precizări.
”Persoanele complet vaccinate pot purta în continuare virusul. Este foarte puțin probabil să se îmbolnăvească. Riscul transmiterii în aer liber de la persoanele complet vaccinate este extrem de scăzut.
Cu siguranță nu este zero. Este suficient de mic pentru ca beneficiile relaxării să depășească riscurile din perspectiva sănătății publice.”, mai spun specialiștii.