Cine sunt românii care vor plăti taxe în plus. Anunţul oficial vine chiar de la Marcel Ciolacu

de: Manolică Anca
26 09. 2023

În cursul zilei de marți, 26 septembrie, Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea Guvernului pe proiectul de lege care cuprinde mai multe măsuri fiscale de reducere a cheltuielilor bugetare și de creștere a taxelor. Iată cine sunt românii care vor plăti mai mulți bani la stat.

Marcel Ciolacu, despre noile taxe impuse românilor

Zi importantă pentru România. Guvernul a adoptat, luni, 25 septembrie, proiectul de lege privind măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Așadar, forma finală a noilor taxe va merge în Parlament pentru asumare. Ședința comună a început la ora 18:00, ocazie cu care senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată.

”Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară şi sa pună punct modului în care celor puternici şi cu foarte mulţi bani care se credeau de neatins.

Vă spun cu maximă sinceritate: de astăzi s-a terminat cu dubla măsură, s-a terminat cu privilegiile la stat , s-a terminat cu excepțiile peste excepții din mediul privat şi mai ales s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală.

La fel ca toţi românii şi eu m-am săturat de ipocrizie. M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii ,dacă nu ești șef la stat, atunci nu mai poți munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenții ori facilități fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea!

Sunt un om responsabil și cred că măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare. Chiar dacă ele NU sunt pe placul unora! Chiar dacă cei care au crezut că șmecheria va putea continua la nesfârșit țipă acum cât pot de tare!

Nu, dragi români! Astăzi, se va încheia o etapă din istoria României! Astăzi, se termină cu șmecheria”, a spus Marcel Ciolacu, în discursul de asumare a proiectului privind măsurile fiscale.

Românii care vor fi afectați în urma noilor măsuri

Printre măsurile pentru care Guvernul își va asuma răspunderea se numără mai multe creșteri de TVA care, inevitabil, va impacta orice cetățean asupra bunurilor pe care le cumpără. Iată doar câteva dintre măsuri:

  • TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru târguri, panouri fotovoltaice și locuințe până în 120.000 de euro. Drept urmare, românii vor fi nevoiți să scoată în plus, față de ce au planificat, suma de 3200 de euro pentru casă, bani care se vor duce la stat.
  • TVA-ul va crește de la 5% la 19% pentru sălile de fitness, bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive
  • Prețurile vor crește și în cazul produselor concentrație mare de zahăr, după ce taxa pe valoarea adăugată va crește de la 9% la 19%.
  • Taxa crește și pentru casele sociale, de la 5% la 9%.
  • Impozit special pentru case/apartamente și mașini scumpe
  • Taxarea companiilor mari și a băncilor care vor răsturna aceste taxe suplimentare prin dobânzi.
  • Supra-impozitarea tichetelor de masă cu CASS, o creștere a taxării persoanelor fizice.

”Oamenii obișnuiți nu vor plăti niciun fel de taxe în plus”

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a insistat asupra faptului că românii obișnuiți nu vor fi supuși plății taxelor.

„Repet, ca să fie clar: oamenii obișnuiți nu vor plăti niciun fel de taxe în plus! Vor fi supraimpozitate însă profitul excesiv, luxul și viciile! Cine are proprietăți scumpe, de peste 500 de mii de euro, sau iahturi ori mașini scumpe, este normal să plătească mai mult!

De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Pentru că efectele lor devin probleme majore de sănătate publică!

Iar eu nu pot asista nepăsător la distrugerea unor generații întregi”, a mai spus premierul României.

Citește și: Ce reprezintă impozitul special. Calculul pentru un român cu o maşină de 100.000 de euro şi o locuinţă de un milion de euro