Cine sunt românii care vor lua cu 50% mai mulţi bani la salariu. Anunţul a fost mult aşteptat de angajaţi

de: Ștefan R. Apostol
24 01. 2023

Românii vor lua cu 50% mai mulţi bani la salariu! În aceste zile, la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene se pune problema unor noi proiecte de finanțare a unor categorii de bugetari. În esență este vorba de cei care lucrează cu fonduri externe, în acest caz fiind vorba de sporuri financiare. Deocamdată propunerea este în proiect, lucrându-se la o Hotărâre de Ministru.

Românii vor lua cu 50% mai mulţi bani la salariu

MIPE propune un nou proiect de finanțare a salariațiilor bugetari, care activează în structurile statului și care lucrează în proiecte cu finanțări externe. Conform unor surse din minister, este vorba de o Hotărâre de Ministru prin care se dorește adăugarea unor sporuri salariale cuprinse între 10 și 50% pentru acești angajați, în proiect făcându-se specificarea că s-ar putea adăuga un alt spor, de 25%, pentru parte din aleșii la nivel local implicați în astfel de proiecte. Cu alte cuvinte vorbim de faptul că românii vor lua cu 50% mai mulţi bani la salariu, singura condiție fiind ca aceștia să fie în sistemul bugetar.

Cum se vor acorda sporurile

Noul cadru pregătit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, aflat în aceste zile în dezbatere și transparență publică, vorbește de criteriile conform cărora se vor acorda aceste sporuri către angajații din sistemul bugetar implicați în proiecte pe fonduri externe, inclusiv a proiectelor finanțate prin PNRR.

În aceste condiții, spune proiectul MIPE, bugetarii vor primi o majorare salarială la indemnizațiile de bază sau a celor de încadrare, procentul fiind de 50%, așa cum menționam anterior. Calculele se vor face pe baza orelor lucrate efectiv în aceste proiecte, după cum urmează:

  • a) până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;
  • b) între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;
  • c) între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;
  • d) între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;
  • e) peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

În aceeași idee, parte din administrațiile locale, finid vorba aici de președinții și vicepreședinții de Consilii Locale, vor primi, de asemenea, aceste sporuri, dar nu mai mult de 25% la salariul pe care aceștia îl încasează, după cum urmează:.

  • a) pentru un proiect – 15%
  • b) pentru două proiecte – 20%
  • c) pentru trei proiecte /peste trei – 25%

MIPE mai preciează în acest proiect de HM, că instituțiile sau autoritățile publice locale care au proiecte finanțate din fonduri externe sau prin PNRR vor avea posibilitatea de a înființa posturi, conform organimagrei de necesar de personal, neținându-se cont de organimgra de posturi existentă în instituția respectivă și aprobată în prealabil.

Rămâne de văzut când va fi aprobată această Hotărâre de Ministru și care vor fi punctele adăugate, în afară de cele menționate, sau dacă se va păstra acutala formă.