Cine sunt elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Nu este vorba despre burse, ce trebuie să facă

de: Manolică Anca
13 09. 2023

Situație fără precedent în învățământul românesc. Cine sunt elevii care vor fi ”premiați” de către Ministerul Educației cu o bursă de 300 de lei pe lună. Suma de bani ar veni ca un stimul pentru aceștia. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Ministrul Educației oferă unor anumiți elevi burse de 300 de lei lunar

Potrivit metodologiei-cadru, publicate în Monitorul Oficial, la doar o zi după începerea anului școlar, o anumită categorie de elevi ar urma să primească o bursă de 300 de lei pe lună.

Este vorba despre elevii care au rămas repetenți la liceu și aleg să își continue studiile  în învățământul profesional, inclusiv dual în anii școlari 2023—2024 și 2024—2025. Bursa tehnologică ar urma să fie acordată pentru a îi stimula să aleagă și învățământul profesional.

O excepție pentru următorii doi ani

Potrivit edupedu.ro, această prevedere este o excepție pentru acești doi ani școlari, iar asta pentru că noua lege a Educației are în vedere o reorganizare în liceele tehnologice începând cu 2025-2026.

Secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru a explicat, pentru sursa citată, că le va fi dată posibilitatea elevilor care sunt repetenți să reia anul școlar pe un alt ”parcurs educațional” pentru următorii doi ani. În acest fel, ei vor fi stimulați să opteze și pentru învățământul profesional, mai ales că din anul școlar 2025-2026 nu vor mai exista școli profesionale, ci doar licee tehnologice și învățământ dual.

Se vor acorda 300 de lei pe lună

Bursa tehnologică, ce va fi introdusă odată cu noua lege a Educației, este în valoare de 300 de lei și se va acorda lunar tuturor elevilor înscriși la acest tip de învățământ, dacă îndeplinesc anumite condiții.

”Bursa tehnologică reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic în condițiile metodologiei-cadru, în conformitate cu prioritățile Ministerului Educației”, se arată în articolul 108 din legea Educației.

Există și o excepție prevăzută în ordinul de ministru privind metodologia-cadru. Astfel, La alin. 5 se precizează că ”primesc bursă tehnologică și elevii declarați repetenți în anii școlari 2023—2024 și 2024—2025 dacă optează pentru continuarea studiilor în învățământul profesional, inclusiv dual, beneficiază de bursă tehnologică”.

Citește și: Ce nu vor mai avea voie să facă profesorii cu elevii de la clasă. Riscă să fie concediați

Încă nu există date privind numărul de elevi

Florian Lixandru a motivat apariția acestei prevederi prin faptul că Ministerul vrea să îi ”stimuleze pe elevii repetenți să aleagă și învățământul profesional”.

Cu toate acestea, până la ora actuală, nu există niciun studiu al Ministerului sau date statistice care să arată dacă există un număr mare de elevi care rămân repetenți în liceu și nu mai continuă studiile sau câți elevi sunt, de fapt.

”Bursa tehnologică este pentru a încuraja elevii, de a-i atrage în învățământul profesional. Ăsta este scopul bursei tehnologii. Dacă un copil care a mers la liceu și a rămas repetent, asta e, poate nu a făcut față nivelului de la liceu, dar a ales să meargă pe zona de învățământ profesional, acesta va primi bursa tehnologică  pentru că a optat pentru această, cel care a mers la profesional și nu a fost în stare să promoveze, acela e penalizat.

Nu e un paradox, e o excepție prin care practic încercăm să-i atragem pe cei de la învățământul liceal care nu fac față acolo decât să meargă în clasa, să repete clasa a XI-a tot acolo și poate există riscul de eșec și a doua oară.

Atunci el are opțiunea să aleagă învățământul profesional și mai mult către zona asta, acordându-i acea bursă tehnologică. Copilul vine de la un alt nivel până la urmă. Vine de la liceu și atunci am tras către această zonă. Nu sunt cazuri numeroase, sunt excepții.”a explicat secretarul de stat în Ministerul Educației.

Citește și: Cât valorează bursele elevilor în anul școlar 2023 – 2024. Când vor primi copiii banii pentru septembrie și octombrie