Cine sunt cei șapte militari care și-au pierdut viața în tragedia aviatică din Constanța. Nouă copii își plâng acum tații

În cursul serii de miercuri, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că o aeronavă MiG 21 LanceR, care a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu și patrula deasupra Dobrogei a pierdut legătura cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.03. La scurt timp, un elicopter IAR 330-Puma cu 7 militari la bord a fost trimis în misiunea de salvare-căutare a pilotului MiG-ului. Din păcate, la 40 de minute după prăbușirea avionului de vânătoare, MApN a transmis un comunicat prin care anunța prăbușirea elicopterului și moartea tuturor militarilor.

Cine sunt eroii care au murit în misiunea de salvare al camaradului lor

UPDATE ora 21:30: Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a făcut câteva declarații în seara de joi, 3 martie. Acesta susține că prăbușirea celor două aeronave de miercuri, 2 martie, nu au legătură cu războiul din Ucraina.

„Nu are nicio legătură acest nefericit accident din România cu războiul din Ucraina”, a spus ministrul Apărării la Digi24 TV.

Știrea inițială:

În cursul orei 21:37, MApN a anunțat prăbușirea elicopterului IAR 330-PUMA și începerea unei a doua misiuni de salvare-căutare. Din păcate, cei 7 militari aflați la bordul au fost găsiți decedați în urma tragediei aviatice.

Înainte ca aeronava să dispară de pe radar și să piardă legătura cu turnul de control, pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă, urmând să revină la bază. Potrivit informațiilor oferite de autorități, în momentul tragediei, elicopterul se afla la o distanță mică de aerodrom.

„Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare. Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR”, a transmis MApN.

Familiile și colegii victimelor sunt în stare de șoc

Majoritatea militarilor morți în tragedia aviatică din Constanța aveau familie și copii, lăsând în urma lor o mare de suferință. Colegii sunt în stare de șoc și au dezvăluit că toți militarii erau niște profesioniști cu multă experiență.

Specialiștii susțin că supraîncărcarea elicopterului nu este una dintre posibilele cauza ale prăbușirii, deoarece atunci când se execută misiuni de salturi din elicopter, echipa este formată din cel puţin opt persoane, militari şi echipaj, ceea ce înseamnă că aeronava este construită să reziste la o asemenea capacitate.

Iată lista cu cei șapte militari decedați în urmă cu câteva ore:

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1.500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

MApN a anunțat într-un comunicat transmis după identificarea tuturor victimelor că, în cursul zilei de astăzi, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.

Sincere condoleante și multă putere familiilor îndoiliate! Dumnezeu să-i odihnească!

Vezi imagini din timpul misiunii de căutare a pilotului avionului MiG 21 LaseR:

Momentul ulterior prăbușirii elicopterului cu cei șapte militari la bord: