Cine sunt cei mai sănătoși oameni din lume. Secretul lor a ieșit la iveală
Cei mai sănătoși oameni din lume sunt localizați într-o vale din munţii Himalaya, Hunza, la 2.438 de metri altitudine, în nordul Pakistanului. Aceștia trăiesc în câteva sate cu case amărâte, dar vesele şi colorate. Acum a ieșit la iveală secretul longevității lor și de ce aici nu s-a înregistrat niciodată un caz de cancer.
Care sunt cei mai sănătoși oameni din lume. Acum s-a aflat secretul lor
Localnicii Hunza duc o viaţă simplă, iar în prezent, în zonă, trăiesc în jur de 80.000 de suflete, împrăștiați în Munţii Hindukuş. Aceștia vorbesc o limbă proprie, Burushaski, care nu este înrudită cu nicio altă limbă din lume. Oamenii Hunza au în comun faptul că trăiesc mai bine de 100 de ani fiecare.
Cei mai mulţi trec lejer de 100 de ani, media longevităţii fiind de 120 de ani. Unii spun că au fost câţiva bătrâni care au ajuns la 150 de ani. În plus, aceștia reușesc această performanță fără vizite la spital, medicamente sau vitamine.
Mergând la muncile agricole, oamenii fac mult sport
Terenurile agricole sunt amenajate pe unde este posibil, de cele mai multe ori la câţiva kilometri depărtare de casă, iar pentru a ajunge la ele, oamenii sunt nevoiți să se caţere pe stânci şi să navigheze trecători înguste şi abrupte. Acesta ar putea fi un prim secret al longevutății lor. Despre Hunza se spune că sunt chiar mai tari decât Sherpa, ghizii nepalezi care conduc turiştii pe vârful Everest.
Potrivit medicului irlandez Sir Robert McCarrison, care a trăit în zonă timp de şapte ani studiind populaţia Hunza, adevăratul secret al longevităţii lor este mâncarea. Oamenii Hunza mănâncă puţin şi sănătos. Au două mese pe zi, prima fiind în jurul prânzului. Mesele lor se rezumă, de obicei, la fructe şi legume, de cele mai multe ori crude.
Ce mănâncă cei mai longevivi oameni din lume
Mănâncă şi cereale, în special chapatti, o lipie tipică Pakistanului, dar nu se prea ating de lactate, cu excepţia brânzei de oaie sau de capră, iar carne mănâncă doar la ocazii speciale. În plus, totul este crescut organic, fără pesticide, fertilizatori sau alte chimicale. De existența oamenilor Hunza s-a aflat abia în 1916. Englezii au numit atunic frumoasa vale Grădina Edenului.
Hunza este o populaţie cât se poate de bine antrenată fizic, astfel ei pretind că nu prea ştiu ce sunt bolile cardiovasculare. În plus, niciodată un membru al comunităţii nu a suferit vreodată de cancer.