08 nov. 2021 | 13:20

Cine sunt arhanghelii și ce alți astfel de îngeri mai sunt pomeniți în Biblie

Diverse
Cine sunt arhanghelii și ce alți astfel de îngeri mai sunt pomeniți în Biblie
Cine sunt cei 15 arhangheli

Pe 8 noiembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail, protectorul Raiului, și Gavriil, mesagerul Domnului. Ce rang ocupă arhanghelii în ierarhia sfinților și câți sunt pomeniți în Biblie.

Cu ce sunt diferiți arhanghelii față de ceilalți îngeri

Sfinții Mihail și Gavriil sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe data de 8 noiembrie, atunci când se spune că vremea începe să se răcească, iar iarna începe să-și facă simțită prezența, puțin câte puțin.

Puțini sunt cei care știu faptul că arhanghelii fac parte din cele nouă cete de ființe celeste care trăiesc în Ceruri, alături de îngeri, începători, stăpânii, domnii, puteri cerești, tronuri, serafimi și heruvimi.

Dintre toate cele nouă grupări angelice, arhanghelii sunt considerați a fi arhistrategii care veghează activitatea îngerilor păzitori și se implică în ajutorarea pământenilor.

Spre deosebire de îngerii pazitori, arhanghelii sunt foarte înalți, au o voce puternică și staturi impozante, dar sunt, de asemenea, extrem de iubitori și de lipsiti de egoism. Se spune că arhanghelii sunt ființe ceresti neîntrupate care nu au gen. Cu toate acestea, trăsăturile lor caracteristice le dau energii si înfățisări distincte, atât bărbătești cât și femeiești.

În Biblie, pe lângă Mihail și Gavriil sunt menționați și arhanghelii Rafael și Uriel. Cu toate acestea, se spune că există 15 arhangheli care stăpânesc Împărăția Cerurilor.

Cine sunt cei 15 arhangheli

Ariel

Tradus sub numele de Leoaica lui Dumnezeu, acest arhanghel ne ajută să ne satisfacem nevoile financiare, ajută la soluționarea problemelor mediului și vindecarea animalelor.

Azrael

Este cel supranumit „cel care-l ajută pe Dumnezeu”. Asociat adesea cu îngerul morții, Azrael este cel care-i ajută pe cei decedați să-și găsească drumul către Rai, îi vindecă pe cei copleșiți de suferință și îi consolează pe cei triști.

Chamuel

„Cel care il vede pe Dumnezeu” calmeaza nelinistea, aduce pacea la nivel global si personal, ajuta la gasirea obiectelor si a persoanelor pierdute si la solutionarea situatiilor extreme. Este conducătorul cetei îngerești cunoscute sub numele de „puterile cerești”.

Gabriel (Gavriil)

Unul dintre cei mai cunoscuți arhangheli, care este prăznuit pe 8 noiembrie alături de Mihail, Gabriel este mesagerul lui Dumnezeu, dătătorul de vești bune. Este protectorul scriitorilor, jurnaliștilor dar și al femeilor însărcinate și al mamelor de prunci nou-născuți.

Potrivit legendelor, arhanghelul Gavril i-ar fi dictat Coranul lui Mohamed. Tot el este cel care a adus Bunavestire lui Zaharia, la nașterea lui Ioan Botezătorul și Fecioarei Maria, despre nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Haniel

Este arhanghelul căruia i se spune „gloria lui Dumnezeu” și are o înfățișare feminină. Haniel protejează femeile aflate în dureri.

Ieremiel

Cel denumit „mila lui Dumnezeu” se ocupă de emoțiile pământenilor, ne ajută să uităm lucrurile negative, să facem planuri de viitor și să fim mai pragmatici.

Iofiel

Semnifică „frumusetea lui Dumnezeu” si are infatisare feminină. Ajută la soluționarea situatiilor negative si haotice.

Metatron

Este arhanghelul care veghează din Ceruri asupra copiilor pământeni. Se spune că acesta l-ar fi ghidat pe Moise la ieșirea din Egipt, înainte să despartă Marea Roșie pentru a ajunge cu poporul evreu la Ierusalim.

Mihail

Arhanghelul despre care se spune că seamănă cel mai mult cu Dumnezeu, Mihail este protectorul Raiului și este sărbătorit alături de Gavriil pe data de 8 noiembrie. Este considerat cel mai puternic dintre arhangheli, conducătorul cetei îngerești a stăpâniilor, cei curajoși și cu virtute.

Rafael

Numele său înseamnă „cel care vindecă”, iar arhanghelul Rafael este considerat cel care vindecă sufletele îndurerate și călăuzește credincioșii spre vindecare. Este al treilea arhanghel considerat sfânt, alături de Mihail și Gavriil.

Raguel

„Prietenul lui Dumnezeu”, Raguel aduce bucurie și bunăstare, rezolvă neînțelegerile și ajută ca toți oamenii și îngerii să se înțeleagă bine și să trăiască în armonie și pace.

Raziel

Cel al cărui nume înseamnă „secretele lui Dumnezeu”. Arhanghelul Raziel vindecă blocajele spirituale, psihice, ajută la interpretarea viselor și a amintirilor din viețile trecute.

Conform tradiției, Raziel este considerat înțeleptul divin, cel care a stat de-a dreapta lui Dumnezeu și a auzit toate secretele Universului, pe care le-a pus într-o carte.

Legenda spune că Raziel i-a oferit această carte lui Noe atunci când a construit Arca pentru a salva animalele de Potop și lui Adam, când omul a părăsit Grădina Eden.

Sandalfon

A fost profetul Ilie, care s-a înălțat la Ceruri drept arhanghelul Sandalfon. Este protectorul muzicienilor și îi ajută pe oameni să-și controleze temperamentul agresiv.

Uriel

Dumnezeu este lumina, așa se traduce numele lui Uriel, arhanghelul înțelepciunii și al filozofiei, cel care luminează mințile oamenilor și îi ajută să gândească limpede în vremuri grele.

Zadkiel

Cel numit „dreptatea lui Dumnezeu” vindecă tulburările de memorie, bolile psihice și ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului.

PlaySport
Suma uriașă pe care ITIA a cheltuit-o pentru a o scoate vinovată pe Simona Halep! Avocatul româncei a spus adevărul: „Milioane de dolari”
Ego.ro
Dumnezeule! Andra a RENUNȚAT la haine. Singurele IMAGINI cu ea GOALĂ, doar Măruță o vede așa
Digi24
Reacția sfidătoare a Rusiei după ce PE a cerut restituirea tezaurului României: „Datoriile față de noi sunt de 25 de ori mai mari”
Cancan.ro
Final de poveste la Taverna Racilor. Larisa Popa a plecat de la Pescobar: ”Sunt mulți hateri”
GSP.ro
„N-ați văzut la Bouchard? E SUA, nu Cioflingeni!”. Ion Țiriac, iritat de o decizie a Simonei Halep: „Vai de mine și de mine!”
Stirile PROTV
Metoda ingenioasă a unui șofer care își găsea mereu locul plătit ocupat de vecin: „Soția mea a cumpărat asta”
Romania TV
Mirela Retegan a luat în calcul să desființeze Gașca Zurli. ''M-am gândit să renunț la tot, să opresc tot, e o responsabilitate imensă''
Capital.ro
Ion Țiriac și-a DONAT AVEREA. Cutremur în România: Am dat totul cu plăcere!
EVZ.ro
Se testează Noul Dacia Bigster. Când va fi lansat
Adevarul
Traian Băsescu spune că valoarea tezaurului de la ruși este „mult mai mare” decât se știe. Ce i-a răspuns Putin când l-a întrebat despre aur
BZI.ro
Carmen Grebenișan a făcut anunțul la doi ani de la nuntă: „Tot timpul m-am gândit să fac asta!“
Spynews.ro
De ce e bine să bei ceai de Senna. Efectele miraculoase pe care le are asupra corpului
Libertatea.ro
Ion Țiriac a răbufnit după ce a văzut decizia Simonei Halep: „Vai de mine și de mine. Rar m-a ascultat”
Sport.ro
FOTO "Ți-ai făcut operație pentru mărirea posteriorului?". Ivana Knoll a recunoscut tot
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Zanni și Ana Porgras, sărut pasional. Ce s-a întâmplat noaptea la Survivor All Stars
Redactia.ro
Imagini fără precedent pe terenul de tenis, la Alcaraz - Zverev. Fanii au intrat în panică, meciul a fost întrerurpt
Digisport.ro
Horoscop săptămâna 15-21 martie 2024. Patru zodii care au karma de partea lor. Acești nativi își vindecă sufletul în primăvară
Click.ro
O boală bacteriană rară cu mortalitate de 30% se răspândește rapid în Japonia și nimeni nu știe de ce. Începe cu simptome ca la răceală
Digi24
Pățania unui șofer român oprit de polițiști în Germania. Când au văzut ce transporta, s-a prefăcut brusc că nu mai înțelege limba
Digi24
Daniela Nane renunță la adopție. Ce s-a întâmplat cu Fatima în instanță
EVZ.ro
De ce e bine să bei ceai de Senna. Efectele miraculoase pe care le are asupra corpului
Spynews
Pescobar este din nou tătic! Paul Nicolau este în culmea fericirii!
BZI.ro
Adio, MAESTRE! Marele cântăreţ s-a stins fulgerător. Inima i-a cedat
Capital.ro
Templul solar din România creat de la zero. Este orientat spre solstițiul de iarnă, iar punctul de atracție este "focul viu"
Antena 3
Cătălin Scărlătescu a răbufnit la adresa Antenei 1: „Și-au permis să nu ne dea banii! O să plătească!”
BZI.ro
Lourdes Leon, aproape dezbrăcată la un eveniment. Imagini incendiare cu fiica Madonnei
TV Mania
PENSIA MINIMĂ se MAJOREAZĂ serios! Anunțul făcut de SIMONA BUCURA OPRESCU
Mediaflux
De ce e bine să bei ceai de Senna. Efectele miraculoase pe care le are asupra corpului
Spynews.ro
Nedreptatea grupelor de muncă din legea pensiilor. Cine sunt pensionarii care nu vor avea parte de majorările corecte
Realitatea.net
Ce cuplu a câștigat Finala Power Couple România. Cu câți bani au plecat acasă concurenții
Antena 1
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Shtiu.ro