Cine și cum ar plăti amenda de 500 de lei în urma legii antifumat în locuri publice pentru minori. Copilul este sancționat, dar cum o plătește părintele?

de: Rosu Ioana
09 02. 2023

Tot mai mulți minori apelează la consumul de tutun pentru a se integra mai ușor în diferite grupuri de tineri și anturaje, chiar dacă acest obicei greșit și scump le poate ruina sănătatea. O parte dintre adolescenți apelează la o formă mai nouă de țigări, respectiv cele fără nicotină sau la alte dispozitive electronice, fără a se informa îndeajuns cu privire la pericolele care se ascund în spatele acestor produse. O lege adoptată tacit de Senat, luni, le interzice minorilor fumatul în orice spațiu public. Află ce repercursiuni pot exista asupra părinților, dacă nu-și supraveghează responsabil copiii.

Câte țigări fumează minorii pe an

Ultimele studii indică faptul că, peste 50.000 de copii, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, apelează constant la țigări, astfel că aceștia fumează în medie câte cinci țigări în fiecare zi. La un calcul rapid, constatăm că, într-un an sunt fumate de către această categorie de vârstă peste 83 de milioane de țigări. Un aspect și mai îngrijorător este acela că mulți dintre ei își cumpără singuri țigările, în ciuda faptului că legea interzice acest lucru.

Un nou proiect legislativ adoptat, luni, în Senat, interzice „consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, se arată în documentație.

Astfel, cei care nu respectă legea pot plăti o amendă care variază între 100 de lei și 500. Pentru că majoritatea minorilor nu au o sursă de venit, cei care vor fi nevoiți să achite aceste „datorii” către stat vor fi părinții.

„Părinții, totuși, îi învață la bine, dar dacă ei intră în anturaje, se iau după toate. Nu știu ce să spun de legea asta. Că tot părinții o să scoată banul pe care nu-l au în buzunar să plătească”, a spus un părinte, potrivit stirileprotv.ro.

Principalul motiv al acestui proiect de lege

Potrivit grupului de parlamentari PSD care a inițiat acest proiect, rolul lui este acela de a crea un cadru legal în care minorii sau părinții acestora să suporte consecințele nerespectării acestor impuneri. Până acum, legistlația din România era lispită de astfel de sancțiuni care pot limita consumul de tutun de către această categorie de vârstă.

„Legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare eforturi autorităţilor cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun fumatului de către această categorie sunt lipsite de rezultate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari PSD.

Cuvântul decisiv îl va avea Camera Deputaților, unde ar urma să aibă loc dezbateri pe seama prevederilor.

Practic, în acest moment, proiectul de lege a trecut cu zero dezbatere într-un for al legislativului. Puterea e acum responsabilă de dictarea ritmului în ceea ce privește proiectul de lege.

Potrivit lui Eugean Neață, unul dintre inițiatorii proiectului, aceste sancțiuni se vor aplica în cazul oricărui tip de fumat, indiferent dacă este țigară normală, electronica, cu filtru, fără sau fumatul unei substanțe interzise.

„Da, da, da. E vorba de fumat. Nu se spune țigări electronice, țigări cu filtru, fără filtru. În interdicție e vorba de fumat”, a dezvăluit sursa citată.