20 nov. 2023 | 15:04

Cine primeşte pachete cu alimente de la stat şi în 2024. Anunţ oficial de la Guvern

News
Cine primeşte pachete cu alimente de la stat şi în 2024. Anunţ oficial de la Guvern
Alimentele regăsite în pachetele de la Guvern

Vești bune pentru români, după ce ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene a anunțat extinderea susținerii finaciare pentru milioane de beneficiari. Astfel, două programe foarte importante pentru susținerea persoanelor vulnerabile din țară își vor continua activitatea, oferindu-le sprijin cetățenilor cu posibilități reduse. Cine sunt persoanele ajutate și ce condiții trebuie să întrunească?

Vouchere și pachete cu alimente de la stat pentru toți acești români

Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a adus vești îmbucurătoare pentru milioanele de români așteptându-se să primească în continuare sprijin prin intermediul programelor sociale. Anunțul a fost făcut pe 16 noiembrie, la finalul ședinței de Guvern de joi.

În anul 2024, două programe de o importanță crucială vor continua să ofere susținere populației vulnerabile. Primul dintre acestea este programul „Sprijin pentru România,” care furnizează beneficiarilor sume de 250 de lei la fiecare două luni, bani destinați achiziționării de alimente.

Cel de-al doilea program se referă la distribuirea de pachete cu alimente către românii care se confruntă cu dificultăți financiare. Dacă regulile actuale privind criteriile de eligibilitate pentru aceste programe se mențin și în 2024, vor beneficia de sprijinul acordat următoarele categorii:

• Familii și persoane singure a căror drept la un venit minim garantat este stabilit prin dispoziție scrisă a primarului;

• Familii care primesc alocație pentru susținerea familiei;

• Persoane sau familii aflate temporar în situații critice de viață, precum victime ale calamităților, persoane dependente sau în alte situații asemănătoare stabilite prin anchete sociale, și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate;

• Persoanele care locuiesc în așezările informale.

CITEȘTE ȘI: Veste bună pentru românii cu venituri mici! Se dau ajutoare alimentare pentru 26000 de oameni. Cine va beneficia de aceste pachete, începând de vineri, 26 februarie

Ce au conținut în anul 2023 pachetele cu alimente

Guvernul României a lansat o nouă inițiativă de sprijin pentru familiile defavorizate, oferind cutii cu alimente de bază, în valoare de 320 de lei, care conțin 12 produse esențiale.

Aceste pachete alimentare au fost distribuite în cadrul programului social și au fost create pentru a asigura un ajutor substanțial gospodăriilor aflate în dificultate financiară. Cutiile conțin diverse alimente esențiale pentru hrana zilnică și au fost structurate astfel:

• Făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);• Mălai (4 pungi de 1 kg);

• Paste făinoase (2 pungi de 400 g);

• Ulei (4 sticle de 1 l);

• Zahăr (2 pungi de 1 kg);

• Orez (4 pungi de 1 kg);

• Conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);

• Conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);

• Conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);

• Borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);

• Gem de fructe (1 borcan de 360 g);

• Gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

În ceea ce privește susținerea persoanelor aflate în nevoie, anul acesta, persoanele cu handicap din România au fost excluse din programul de pachete alimentare finanțat de Uniunea Europeană, conform noilor reglementări guvernamentale.

Potrivit OUG 84/2020, persoanele cu venit minim garantat și cele cu alocație pentru susținerea familiei au fost desemnate ca primii beneficiari ai acestui sprijin, lăsându-le pe cele cu handicap fără asistența necesară.

CITEȘTE ȘI: Vestea momentului despre voucherele pentru alimente. Când intră banii pe card, anunțul îi va bucura pe români

Această schimbare în prioritățile de distribuție a pachetelor alimentare a stârnit nemulțumire în rândul comunității persoanelor cu handicap, care se simt marginalizate și uitate de către autorități.

În timp ce OUG 84/2020 impune ca persoanele cu venit minim garantat să primească în primul rând aceste ajutoare, excluderea celor cu handicap ridică întrebări cu privire la drepturile și nevoile acestui segment al populației.

” Conform OUG 84/2020 mai întâi beneficiază de ajutoarele europene persoanele cu venit minim garantat și cele cu alocație pentru susținerea familiei, iar ce rămâne este distribuit persoanelor cu handicap. Pachetele au fost insuficiente și de aceea nu au mai ajuns și pentru persoanele cu handicap”, ne-au declarat reprezentanții Prefecturii Constanța.

 

Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
S-au stabilit regulile obligatorii. Decizia a venit astăzi direct de la vârful UE
Capital.ro
Românii vor putea să-și calculeze singuri pensiile. Şeful Casei de Pensii: "Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial"
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro