Cine poate cere ordin de protecție. Legea spune clar

de: Andrei Simion
31 03. 2024

Conform  legislației în vigoare, ordinul de protecție este hotărârea emisă de o instanță de judecată cu scopul de a preveni și combate violența în familie. Ordinul despre care vorbim este reglementat de către Legea nr. 217/2003, iar decizia poate fi luată atât de un magistrat, cât și de organele de poliție. Cine poate cere ordin de protecție, puteți afla în rândurile care urmează.

Cine poate cere ordin de protecție, conform legislației în vigoare

După cum am menționat și în rândurile anterioare, Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice este actul normativ care stabilește modalitatea prin care se poate solicita un ordin de protecție. Înainte de a afla cine poate cere un astfel de ordin, trebuie să știm ce este violența domestică.

Prin definiție, violența domestică reprezintă „orice orice tip de inacțiune sau acțiune intenționată de violenta fizica, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care au loc în mediul familial sau domestic, indiferent de situația în care agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima”.

Cine poate cere ordin de protecție

Potrivit legii, ordinul de protecție poate solicitat unei instanțe de judecătorie de către orice persoană ca cărei viață integritate fizică sau psihică, libertate sunt puse în pericol de un act de violență din partea unui membru al familiei.

Prin emiterea unui astfel de ordin, pot fi dispuse mai multe măsuri cu caracter provizoriu. Printre acestea se numără și următoarele:

  • evacuarea temporara a agresorului din locuința comună;
  • reintegrarea victimei în locuința comună;
  • plasarea victimei (cu acordul acesteia) într-un centru de asistență;
  • limitarea dreptului agresorului de a folosi o parte din locuința comuna dacă se poate ca aceasta să fie partajată astfel încât agresorul să nu intre în contact cu victima;
  • agresorul este obligat să păstreze o distanță minimă față de victimă, rude ale acesteia, reședință, loc de muncă sau unitatea de învățământ;
  • agresorului îi este interzis să se deplaseze în anumite localității sau zone determinate pe care victima le frecventează periodic;
  • obligarea agresorului să poarte un sistem electronic de supraveghere;
  • Interzicerea agresorului să contacteze victima prin telefon sau orice altă formă de corespondență;
  • agresorul este obligat să predea organelor legii orice tip de armă deținută;
  • încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.

Totodată, prin aceeași hotărâre judecătorească, instanța poate dispune și suportarea cheltuielilor de către agresor a „chiriei și/sau a întreținerii pentru locuința temporară unde victima, copiii minori sau alți membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilității de a rămâne în locuința familială”, potrivit legislației în vigoare.

Nerespectarea ordinului de protecție

Pentru a se asigura că măsurile ordinului de protecție sunt respectate, oamenii legii pot pune în aplicare mai multe măsuri de prevenire. Printre acestea se numără și vizita la locuința victimei, apelarea telefonică de control atât a victimei, cât și a agresorului, dar și a altor persoane apropiate lor.

Dacă organele de poliție constată că măsurile menționate nu sunt respectate, atunci se sesizează organul de urmărire penală. Începând cu anul 2020, încălcarea unui ordin de protecție este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Așadar, iată că ați aflat cine poate cere un ordin de protecție, dar și multe aspecte legale din acest punct de vedere.